Sağlık Bakanı: 80 bin 829 kadın hastaya 10 doktor düşüyor

Sağlık Bakanı: 80 bin 829 kadın hastaya 10 doktor düşüyor

CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin soru önergesini Sağlık Bakanı 80 bin 829 kadın hastaya 10 doktorun düştüğünü belirterek yanıtladı.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adıyaman'ın Merkez ilçesinde, 80 bin 829 kadın hastaya 10 doktorun düştüğünü belirtti. 

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin Adıyaman'da hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı sayısına ilişkin soru önergesi verdi.

‘VATANDAŞLAR GECE YARISINDAN İTİBAREN MUAYENE KUYRUĞUNDA BEKLİYOR’

Tutdere, soru önergesinde Sağlık Bakanı'na şu soruları yöneltti:

- Samsat, Gerger, Kâhta, Sincik, Çelikhan ve Tut ilçelerinde hizmet veren Devlet Hastanelerinde 'kadın hastalıkları ve doğum uzmanı' var mıdır? Bahsi geçen ilçelerde 'kadın hastalıkları ve doğum uzmanı' var ise hekim sayıları ilçe nüfusları da nazara alınarak, hasta yoğunluğunu ve talebi karşılayacak yeterlilikte midir?

- Adıyaman Merkez ilçede bulunan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde mevcut, 'kadın hastalıkları ve doğum uzmanı' sayısı kaçtır? Bu sayı Adıyaman nüfusu nazara alındığında hasta yoğunluğunu ve talebi karşılayacak yeterlilikte midir? Şayet Uzman Hekim eksikliği yoksa Adıyamanlı vatandaşların gece yarısından itibaren muayene sırası için kuyrukta beklemesini  nasıl açıklıyorsunuz?

- Adıyaman Merkez ilçede bulunan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 'kadın hastalıkları ve doğum uzmanı' eksikliği var mıdır? Uzman hekim eksikliği varsa Adıyaman'a kadın hastalıkları ve doğum uzmanı/uzmanları atanması veya görevlendirilmesi konusunda Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?

‘BAZI İLÇELERDE KADIN DOĞUM UZMANI YOK’

Sağlık Bakanı, soru önergesine verdiği yanıtta Adıyaman'ın Merkez ilçesinde, 80 bin 829 kadın hastaya karşılık toplamda 10 doktorun çalıştığını belirtti. 

Önergeye verilen yanıta göre, Adıyaman'ın diğer ilçelerinde de durum çok farklı değil. Samsat, Gerger, Sincik, Çelikhan, Tut ilçelerinde kadın doğum uzmanı bulunmazken, Besni'deki 3 doktora 18 bin 192, Gölbaşı'nda tek doktora 12 bin 111, Kâhta'da ise 4 doktora toplamda 30 bin 929 hasta düşüyor.

‘KADIN DOĞUM UZMANI AYLIK ORTALAMA 600 HASTAYA BAKIYOR’

Artı Gerçek’in haberine göre, Sağlık Bakanlığı'nın verdiği yanıtta, bütçe kanununa ihtiyacın en üst düzeyde olduğu unvan ve branşlardan başlamak üzere optimum faydayı sağlayacak insan kaynakları planlaması yapıldığı belirtilirken, "Adıyaman Gerger Devlet Hastanesi E1 Grubu, Tut Devlet Hastanesi E2 Grubu, Samsat Devlet Hastanesi E3 grubu ilçe hastanesi olma sebebiyle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı standardı bulunmamakta. Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binası'nda çalışan bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı aylık ortalama 600 hastaya bakıyor" ifadeleri kullanıldı.

Yanıtta bahsi geçen E Grubu, hastane düzenlemesi 2010 yılında, 'Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yatak ve Kadro Standartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' hükümleri ile uyumlu hale getirilmesi için E-1, E-2 ve E-3 şeklinde gruplandırılmıştı. E-1 Grubu nüfusu 18 bin ve üzeri, E-2 toplam nüfusu 9 bin ile 18 bin arası, E-3 Grubu ise nüfusu 9 bine kadar olan hastaneler olarak ayrılıyor.

DAHA FAZLA