Rektörlük polisin verdiği zararı öğrencilere kesti

Rektörlük polisin verdiği zararı öğrencilere kesti

Soma davasında verilen adaletsiz kararlar hala gündemdeyken Ege Üniversitesi Rektörlüğü Soma katliamını protesto eden öğrencilere 338 bin liralık fatura çıkardı. Davanın avukatı Gül Kireçkaya İleri Haber'e bilgi verdi.

Nazlı Eda Piyade / @nazliieda_

Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi öğrencileri 13 Mayıs 2014’te yaşanan  301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Katliamının ardından Yabancı Diller Fakültesi’ni işgal etti. Eylem sırasında öğrencilerin olduğu bina polis helikopterleri eşliğinde basılarak, öğrenciler gözaltına alındı.

38 öğrencinin polis şiddetine maruz kaldığı gözaltı sonrasında öğrencilere "Eğitim ve öğretim hakkına engel olunması, kamu malına zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve örgüt propagandası”  iddiasıyla dava açıldı.

Dava İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ederken üniversite yönetimi davanın sonuçlanmasını bile beklemeden öğrencilere 338 bin liralık ceza kesti.

Eylem günü polis tarafından binaya verilen tüm zararın öğrencilere yüklendiğini öğrendiğimiz Avukat Gül Kireçkaya konuyla ilgili İleri Haber’e bilgi verdi.

"ÜNİVERSİTE BİZE BİLGİ VERMEDEN HASAR TESPİTİ YAPTIRMIŞ"

Üniversitenin kendilerine hiçbir bilgi vermeden hasar tespiti yaptırdığını anlatan Kireçkaya “Öğrenciler bu davadan beraat de edecek olabilirler, ceza çıkacağına nasıl bu kadar emin oluyor üniversite? Henüz dava sürerken böyle bir faturanın kesilip istenmesi söz konusu olamaz.” dedi.

"POLİSİN VERDİĞİ ZARARIN FATURASI ÖĞRENCİLERE KESİLDİ"

Eylem gününe dair konuşan avukat Kireçkaya “Operasyonu polis başlatıyor. Polis gaz atmak için camları ve kapıları kırıyor. Polisin verdiği tüm zarar öğrencilere yüklenilmiş. Ayrıca binanın şu anki halinde hasar görmemiş yerlerinde yapıldığı, binanın tamamında yenileme çalışması gerçekleştirildiğini görüyoruz.”  şeklinde ifade etti. 

"DAVADA KUSUR TESPİTİ YAPILMADI"

Dava içerisinde bir kusur tespit yapılmadığını vurgulayan avukat “Ceza davası bitmeden, dava sürerken öğrencilere ceza kesildi. Ceza davasında kusur tespiti yapılması gerekirdi fakat bu yapılmadı. Böyle bir şey yapılamaz.” şeklinde konuştu.

Avukat Kireçkaya Üniversitenin kestiği faturaya itiraz ettiklerini dile getirirken “İhale şartlarını öğrenmek istiyoruz, hangi şirketlere hangi tutarlarda ödeme yapıldığının bilgisini almak istiyoruz. Makbuzları bilmiyoruz”  diye ekledi.
 

DAHA FAZLA