'Pentagon uzay silahı geliştirecek' iddiası

'Pentagon uzay silahı geliştirecek' iddiası

ABD'de 2019 savunma harcamaları tasarısını hazırlayan siyasetçiler, Pentagon’dan 'uzay silahları geliştirmesini' talep etti.

Foto: Arşiv

ABD 'de Kongre'nin her iki kanadının da üzerinde bu hafta uzlaştığı savunma harcamaları tasarısı, ABD 'yi hedef alan balistik füzeleri tespit edebilecek uyarıcı uydular ve bu füzeleri uzaydan imha edecek silahlar geliştirmek için Pentagon'u görevlendiriyor.

Söz konusu iddia, ABD 'nin savunma ve uzay görüşmelerinde baş müzakereci olarak görev yapmış olan Büyükelçi Henry F. Cooper tarafından da Newsmax'teki köşesinde dillendirildi.

"Yıldız Savaşları" olarak anılan, ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı Stratejik Savunma Girişimi'nin de eski yöneticisi olan ve halen ABD Hava Kuvvetleri'nde bilimsel danışman olarak görev alan Cooper, Savunma Bakanı'nın Kongre'ye uzaya sensöz yerleştirmek için bir plan sunmak zorunda olduğunu iddia etti. Cooper, bu görevlendirmenin altında, John S. McCain sayesinde hayata geçirilen National Defense Authorization Act for 2019 (NDAA-2019) kararının yattığını ifade ediyor.

2022'DE TEST EDİLECEK

Savunma harcamaları tasarısına göre, ABD Füze Savunma Ajansı'ndan, ABD 'yi hedef alan balistik füzeleri imha etmesi için uzaya konuşlandırılacak silah programına yönelik bir plan hazırlaması ve bu silahların prototipini 2022'de test etmesi bekleniyor.

SENSÖRLER 2022'DEN ÖNCE YERLEŞTİRİLECEK

​Cumhuriyet'in haberine göre tasarı metninden, ülkeyi hedef alan füzeleri tespit edecek sensörlerin, yani uyarıcı uyduların da uzaya 2022 bitmeden yerleştirilmesi gerektiği anlaşılıyor. Ayrıca, uzaya konuşlandırılacak füze imha silahların, ‘bölge odaklı’ işleyeceği, yani dünyanın belirli bir bölgesinden gelebilecek saldırılara göre konumlandırılacağı belirtiliyor.

UZMANLAR KARŞI

The Drive dergisindeki yazıya göre, Pentagon’a bağlı ABD Füze Savunma Ajansı, ajansın uzmanlarının bu planın aleyhinde fikir beyan ettikleri bir rapor üzerinde çalışıyor olmasına rağmen, bu takvimi izlemeye zorunlu tutuluyor.

Tasarıya göre Pentagon’un, uzay sensör ve silahları geliştirmeye başlaması için bu raporun tamamlanmasını beklemesine izin verilmediği belirtilen dergiye göre, bu da, tasarı metninde ‘ABD ordusundan, sonucu ne olursa olsun kendi uzmanlarının fikirlerini önemsememesinin istendiği anlamına geliyor.’

YILDIZ SAVAŞLARI'NA GERİ DÖNÜŞ

Öte yandan ABD’de yıllar önce de benzer bir proje geliştirilmişti. Dönemin ABD başkanı Ronald Reagan tarafından 1983’te açıklanan ve resmi adı Stratejik Savunma Girişimi olmasına rağmen ‘Yıldız Savaşları’ olarak anılan proje ülkenin, uzay ya da karadan gelebilecek balistik füze saldırılarına karşı korunması için uzaya savunma silahları yerleştirilmesini öngörüyordu.