PEN Selahattin Demirtaş’ı onur üyesi ilan etti

PEN Selahattin Demirtaş’ı onur üyesi ilan etti

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Uluslararası Yazarlar Birliği PEN’in Almanya şubesi tarafından onur üyesi ilan edildi. PEN, ayrıca Demirtaş'ın "derhal ve şartsız" tahliyesini talep etti.

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN’in Almanya merkezi, iki yılı aşkın süredir Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ı onur üyesi ilan etti.

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı ve yazar Demirtaş’ın yaşadıklarının büyük endişeyle takip edildiğini bildiren Darmstadt merkezli PEN Almanya’dan yapılan açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş’ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiği yönündeki kararına rağmen Ankara’daki mahkemenin tahliye başvurusunu reddettiği hatırlatıldı.

'TAHLİYE ETMELERİNİ TALEP EDİYORUZ'

“Yetkili Türk makamlardan, onur üyemiz Selahattin Demirtaş’ı derhal ve şartsız olarak tahliye etmelerini talep ediyoruz” diyen PEN Almanya, tutukluluk halinin sürmesinin tek gerekçesinin siyasi olduğunu ve hem ifade özgürlüğüne hem de Uluslararası PEN’in bildirgesine aykırı olduğunu vurguladı.

DW Türkçe'nin haberine göre PEN’in onur üyeleri arasında Çek yazar ve siyasetçi Vaclav Havel, Nobel Barış Ödülü sahibi Çinli aydın ve insan hakları savunucusu Liu Şiaobo, Meksikalı gazeteci Anabel Hernandez'le halen hapis yatmaya devam eden Suudi Arabistanlı blog yazarı Raif Bedevi, Çinli aktivist ve yazar Li Bifeng de bulunuyor.