Pamukova kazasını aklayan 'bilirkişi' Çorlu'nun danışmanıymış!

Pamukova kazasını aklayan 'bilirkişi' Çorlu'nun danışmanıymış!

Pamukova'da gerçekleşen hızlı tren kazasını aklayan kişinin Çorlu'da da bilirkişi olduğu, aynı zamanda Çorlu faciasının yaşandığı hattın danışmanı da olduğu ortaya çıktı.

Çorlu’da 25 yurttaşın yaşamını yitirdiği tren faciasında yaşanan ihmalleri televizyon ekranlarına “başarılı bir menfez” diyerek aklayan Prof. Dr. Mustafa Karaşahin’in 2004’te meydana gelen Pamukova tren faciasını da aklayan kurulda olduğu, Ulaştırma Bakanı Danışmanı görevinde bulunduğu ve bakanlıkla ticari ilişkileri olduğu ortaya çıktı.

ÇORLU FACİASINI 'DOĞAL' OLAYLARA BAĞLADI

Çorlu’da incelemelerde bulunmasının ardından faciayı aşırı yağış sonucunda menfezde dengeyi sağlayan dolgunun erozyonu olarak açıklayan Karaşahin, “135 yıldır fonksiyonunu yerine getirebilen başarılı bir menfez. Küresel ısınma kaynaklı mevsim değişikliklerinden ani sağanak yağışlar ortaya çıkabiliyor” ifadelerini kullanmıştı. Ancak Karaşahin’in geçmişte yaşanan kazalardaki rolü, Ulaştırma Bakanlığı’ndaki görevi, bir dönem bakanlıkla kurduğu ticari ilişki ve aldığı projelerdeki görevler dikkat çekti. 

PAMUKOVA FACİASINI DA AKLAMIŞTI

Çorlu’daki faciayı ‘doğal’ olaylara bağlayan Karaşahin’in geçmişte de Pamukova’da 41 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciasını aklayan heyette yer aldığı belirlendi. 22 Temmuz 2004’te hızlandırılmış trenin Pamukova’da yaptığı kazada Karaşahin, faciayı soruşturmak için oluşturulan 'Bağımsız Bilim Kurulu'nda yer almış ve bu kurul dolaylı bir şekilde makinistleri suçlayarak TCDD yönetimini aklamıştı. Karaşahin, o tarihin ardından bakanlıkta hızla yükseldi.

ÇORLU FACİASININ YAŞANDIĞI HATTIN DANIŞMANIYMIŞ!

2005-2012 yılları arasında Ulaştırma Bakanı Danışmanı olarak görev yapan Karaşahin, 2009-2013 yıllarında da Yüksek Hızlı Tren İşletmesi Danışmanlığı görevlerinde bulundu. 2013’ten itibaren Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu üyesi olan Karaşahin, ayrıca 2012-2014 yılları arasında Çorlu faciasının meydana geldiği Trakya Demiryolu Hattı Yenileme Projesi’nde danışmanlık hizmeti verdi.

BAKANLIKLA TİCARİ İLİŞKİLER

Cumhuriyet'in haberine göre Karaşahin’in ayrıca Ulaştırma Bakanlığı ile bir dönem ticari ilişki içinde de olduğu tespit edildi. 9 sene önce Karaşahin ile Pamukova faciasını aklayan bilim insanlarının kurduğu Raylı Ulaşım Sistemleri Derneği üyelerinin Bakanlık ile ticari ilişkileri olduğunun bakanlık tarafından itiraf edilmesine rağmen halen bilirkişi görevini sürdürmesi de dikkat çekti.

DAHA FAZLA