Önce akademiden sonra işçilikten ihraç
Akademiden ihraç edilen Orhan Kaya, işçilere kötü örnek olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldı.
Foto: Arşiv
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edildikten sonra inşaatlarda çalışmaya başlayan barış imzacısı akademisyen Orhan Kaya’nın inşaattaki işine de son verildi. Kaya, “Sigortasız ve iş güvenliği olmadan çalışmaya itiraz ettiğim için işime son verildi” dedi. Hakkında yeni bir idari soruşturma açıldığını belirten Kaya “İhraçtan sonra birileri odamın kapısını kırmıştı. Şimdi ben kırmış olabilirim diye soruşturma açılmış. Saçma sapan sorulardan oluşan bir savunma istediler” dedi.
‘BOYUN EĞMEYEN VE DAYANIŞAN BİR KESİM VAR’
‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza vermesinin ardından görevinden ihraç edilen Kaya, inşaatta çalışmaya başladığı süreçte iş güvenliği açısından eksiklikler artınca duruma itiraz ettiğini belirtti. Kaya, “Ayrıca ben de sigortasız çalışıyordum. ‘Böylesi bir ortamda seni sigortalı çalıştıramayız, ayrıca diğer işçilere de kötü örnek oluyorsun’ denip işime son verildi. Tabii ki şaşırmadım çünkü Türkiye’de yaşıyorum. Bu ülkenin bütün mekanizmalarında çeşitli haksızlık ve adaletsizliklerin mevcut olduğunu düşündüğüm için bu durumun inşaat ortamına kadar yansıması beni şaşırtmadı” diye konuştu.
İhraç edildiği dönemde de kendisine yönelik baskı ve yıldırma politikasının uygulandığını belirten Kaya, Cumhuriyet’in haberine göre şunları söyledi: “İhraç edildiğim dönemde üniversitedeki odamın kapısı kırılmıştı. Üniversite yönetimi sorumluları bulup kendi güvenlik politikasını sorgulayacağına, benim kendi odamın kapısını kırmış olabileceğimi düşünerek bu süreci aydınlatmak için bana soruşturma açmıştı. Benimle vedalaşmaya gelen arkadaşlarım ise protestocu olarak tanımlanmış. Bu akıl tutulmasına karşın, direnen, itiraz eden, boyun eğmeyen, dayanışan ve ayakta kalmayı başarabilen bir kesim var. Bu kesimin içinde olmanın tarihsel gururunu ve onurunu yaşıyorum.”