Öğrenci emniyetin ‘gizli belge'siyle yurttan atıldı
İstanbul Sözleşmesi eylemlerine katılan bir öğrenci, emniyetin ‘gizli belge’siyle yurttan atıldı.
İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararına karşı yapılan açıklamada gözaltına alınan üniversiteli Ece İdil Ceylan’a önce para cezası kesildi, ardından emniyetin gönderdiği “gizli belge” ile vize sınavlarına 2 gün kala yurttan atıldı.
Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin 2021’de Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilmesine karşı, kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle birçok dava açıldı. Danıştay 10’uncu Dairesi, sözleşmenin feshine ilişkin iptal istemini reddetti. Danıştay’ın bu kararı birçok kentte kadınlar tarafından protesto edildi.
Hatay'ın Antakya ilçesinde 29 Temmuz 2022’de karara karşı yürüyüş yapıp, basın açıklaması düzenleyen Kampüs Cadıları ve Direnişin Renkleri üyesi kadınlardan 3 kişi gözaltına alındı. Emniyete götürülen kadınlar hakkında "Görevli memura hakaret" ve "2911 sayılı yasaya muhalefet etmek" iddiasıyla işlem yapıldı. 3 kadına emniyetteki işlemlerinin ardından “Kabahatler Kanunu” kapsamında 581'er TL idari para cezası kesilerek serbest bırakıldı.
EMNİYETİN ‘GİZLİ BELGESİYLE’ YURTTAN ATILDI
MA’dan Hamdullah Yağız Kesen’in haberine göre; hakkında işlem yapılanlardan İskenderun Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümü öğrencisi Ece İdil Ceylan’a ilişkin ayrıca kaldığı yurt yönetimi tarafından idari soruşturma başlatıldı.
İskenderun Kız Öğrenci Yurt Müdürlüğü, 25 Ekim’de Hatay İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilen “gizli belgeye” binayen "disiplin kurallarına aykırı davrandığı" iddiasıyla Ceylan hakkında idari soruşturma başlattı. Yurt müdürlüğü, Ceylan’ın “Devletin güvenlik kuvvetlerine karşı gelmek”, “hakaret etmek, fiili saldırıda bulunmak veya silah kullanmak”, “Anayasaya aykırı davranışta bulunmak, milli birlik ve bütünlük duygularını zedeleyici veya bozucu maksatla bayrak veya sembol asmak, ideolojik veya politik amaçlı gösteri, toplantı, tören düzenlemek, demeç vermek, katılmak veya katılmaya zorlamak” suçlarını işlediğini iddia ederek "yurttan süresiz çıkarılmasına" karar verdi. Ceylan’ın 11 Kasım 2022'de yurt ile ilişkisini kesti.
SINAVLARA İKİ GÜN KALA SOKAKTA KALDI
Ceylan, hem hakkında kesilen para cezasına hem de yurt müdürlüğünün kararına ilişkin avukatı aracılığıyla idare mahkemesine itirazda bulunduğunu belirtti. Ceylan, bir kadın kazanımının iptal edilmesine karşı yaptıkları eylemde gözaltına alındığını söyleyerek, "Sonuç olarak ev bulamayacağım bu güz dönemi ortasında, vizelerimize iki gün kala yurtsuz ve evsiz kaldım" dedi.
'İTİRAZIMIZ VE MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
Para cezası ve yurttan atılmasının “kadına yönelik saldırı” olduğunu belirten Ceylan, kadınlara "Yaşamlarınızı savunursanız eğer karşı karşıya kalacağınız durum sokakta kalmaktır” şeklinde mesaj verilmek istendiğini ifade etti.
Kendi hakkını savunurken, haksızlığa maruz kaldığını belirten Ceylan, “Bu soruşturma ve atılma sürecini şahsi değil, kadınlara dönük saldırıların parçası olarak görüyorum. Karara karşı tabi ki bulunduğumuz her yerden itirazlarımızı yükselteceğiz, mücadelemizi sürdüreceğiz. Amacım sadece yurda geri alınmak değil, kadınların kazanımı olan bir sözleşmenin mücadelesini de sürdürmek" diye konuştu.
Öte yandan aynı açıklamaya katılan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi H.B. hakkında da, üniversite yönetimi tarafından idari soruşturma açıldığı öğrendiği.