Nedim Türkmen: Bu yıl 756.5 milyar TL vergi ödeyeceğiz

Nedim Türkmen: Bu yıl 756.5 milyar TL vergi ödeyeceğiz

Nedim Türkmen. 2019 yılının bütçe açığının 2018 yılına göre daha fazla olacağını söyledi.

Türkmen Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.'nin kurucusu, Dr. Nedim Türkmen, Sözcü'de 'Bu yıl 756.5 milyar lira vergi ödeyeceğiz' başlığıyla yayımlanan yazısında, 2019 yılının Ocak ayına ilişkin bütçe sonuçlarını açıkladı. 'Bilindiği üzere her yılın ocak ayı bütçesi fazla verir, bunun nedeni yılın ilk ayında ödenekler hemen serbest bırakılmadığı için harcama yapılamaz dolayısıyla bütçe fazla verir. Türkiye Cumhuriyeti bütçesi referandum yapılan 2017 yılında 47.8 milyar TL açık verdi. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi yapılan 2018 yılında ise bütçe açığı 72.6 milyar TL gibi rekor seviyeye ulaştı' diyen Türkmen, 2019 yılı bütçe açığının 2018 yılında verilen bütçe açığından daha fazla olacağına dikkat çekti.

'ADALETSİZ DOLAYLI VERGİLER ÜZERİNE KURULAN SİSTEM,TÜKETİCİLERİN OMUZLARI ÜZERİNDE YÜKSELMEKTEDİR'

2019 yılı bütçe açığının, harcamaların seçim nedeniyle hızla yükseldiği ancak vergi gelirlerinin bu hıza yetişemediği bir yıl olacağı ve dolayısıyla bütçe açığının daha fazla olacağını söyleyen Türkmen, 'Adaletsiz dolaylı vergiler üzerine kurulan sistem, tüketicilerin omuzları üzerinde yükselmektedir. Bütçenin vergi geliri hedefini tutturabilmesi tamamen tüketicilere bağlı hale gelmiştir.' dedi.

 'TÜKETİCİLER DAHA FAZLA İÇKİ İÇMELİ, DAHA FAZLA TÜTÜN KULLANMALI'

Bütçenin vergi geliri hedefini tutturabilmesi tamamen tüketicilere bağlı hale gelmiştir diyen Türkmen, 'Tüketiciler daha fazla araç almalı, daha fazla akaryakıt tüketmeli, daha fazla içki içmeli, daha fazla tütün kullanmalı, daha fazla cep telefonu satın almalı ve konuşmalı ve daha fazla ithal ürün kullanmalıdır. Vergi sisteminin dramatik halini gösteren en somut örnekler olarak, içilen dört kadeh içkinin üç kadehinin vergiye, bir paket sigaradaki 20 dal sigaranın 17'sinin vergiye gittiğini hatırlatalım' dedi.

 

DAHA FAZLA