Moody's: Türkiye ekonomisi resesyona girdi

Moody's: Türkiye ekonomisi resesyona girdi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisinin resesyona girdiğini açıkladı. Enflasyonun yükseleceğini ve tüketimin artacağını belirten kuruluş, “Türkiye ekonomisi her çeyrekte daralacak” ifadelerini kullandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Türkiye ekonomisinin büyük bir ihtimalle resesyona girdiğini açıkladı. Kurum, Türkiye'nin 2019 ortasına kadar her çeyrekte daralmasını bekliyor.

‘AĞIR BİR DARALMA OLACAK’

Moody's bugün yayınladığı " Global Makro Görünüm: 2019-20" raporunda Türkiye'ye yönelik değerlendirmelere yer verdi. Türk ekonomisinin kur krizinin ardından 3. çeyrekte hızlı şekilde yavaşlamaya başladığını belirten Moody's, "Çift haneli enflasyon, borçlanma maliyetlerinde yüksek artış ve yavaşlaşan banka kredileri büyük olasılıkla hane halkı satın alma gücü, özel sektör tüketimi ve yatırmlar üzerinde baskı yaratıyor, yurt içi özel sektör talebinde ağır bir daralmaya neden oluyor" ifadeleri yer aldı.

‘TÜRK EKONOMİSİ HER ÇEYREKTE DARALACAK’

Açıklanan son vergi indirimlerinin tüketimde geçici bir artış sağlayacağını ifade eden Moody's, çok yüksek olan faiz oranlarının otomobil, beyaz eşya gibi pahalı ürünler için borçlanmayı engelleyeceğini, yavaşlatacağını vurguladı.

"Türk ekonomisinin 2019 ortasına kadar her çeyrekte daralmasını bekliyoruz" ifadelerini kullanan Moody's, Türkiye ekonomisinin 2018 yılında sadece yüzde 1,5 büyüyeceğini ve 2019'da yüzde 2,0 daralacağını tahmin ettiklerini belirtirken, 2020 yılında yüzde 3 toparlanma beklediklerini aktardı.

‘YÜKSEK ENFLASYON’ VURGUSU

Moody's ısrarcı şekilde yüksek enflasyon ve kredilerde beklenen yavaşlamanın büyümeyi engelleyeceğini, yavaşlatacağını da belirtti.

Kuruluş ayrıca, yılbaşında yüzde 10 civarında olan ve Ekim ayında yüzde 23,5'e yükselen enflasyonun önümüzdeki birkaç ay yukarı gitmeye devam edeceğini kaydetti.

İLERİ'NİN NOTU: RESESYON NEDİR?

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır. Ekonomideki daralma ılımlı değil şiddetli olursa buna depresyon denmektedir.

ÜLKE EKONOMİLERİ NEDEN RESESYONA GİRER?

-Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi,

-Kişi başına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen haline dönüşmesi,

-İşsizliğin artması,

-Ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi,

-Üretim faaliyetlerinin düşmesi, gibi sonuçla ülkelerin resesyona girmelerindeki en temel sebepleri oluşturur.

UZUN RESESYON DÖNEMİ ÇÖKÜŞ DEMEKTİR

Resesyon, makro ekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyodda arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Uzun bir resesyon ekonomik çöküş olarak nitelendirilir.

 

DAHA FAZLA