MİT soruşturması: 24 gözaltı kararı

MİT soruşturması: 24 gözaltı kararı

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrılmasıyla ilgili 24 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, 7 Şubat 2012'de MİT Müsteşarı ve bazı MİT görevlilerin ifadeye çağrılmasıyla ilgili başlatılan soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı.

Soruşturma kapsamında aralarında Fetullah Gülen, cemaatin 'MİT imamı' Murat Karabulut, eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer, Serdar Bayraktutan, Oğuzhan Ceylan ve Erol Demirhan, eski savcılar Sadrettin Sarıkaya ve Bilal Bayraktar, gazeteci Mustafa Gökkılıç ile avukat ve eski MİT mensuplarının da aralarında bulunduğu 24 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

24 kişiden 5'inin firari olduğu, 10'unun ise ‘FETÖ’ kapsamında başka dosyalardan tutuklu bulunduğu belirlendi.

Polis 9 kişinin yakalanması için eş zamanlı operasyon düzenlerken, aralarında gazeteci Mustafa Gökkılıç'ın da bulunduğu 6 şüpheli gözaltı alındı. 3 kişinin ise arama çalışmaları sürüyor.

Bu arada cezaevinde bulunan ve hakkında işlem yapılması istenen 10 kişinin emniyet müdürlüğüne getirilmesi istendi.

İLERİ HATIRLATIYOR: NE OLMUŞTU?

8 Şubat 2012'de özel yetkili savcı Sadrettin Sarıkaya MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve 4 eski MİT mensubu KCK soruşturmasında ifadeye çağrıldı. Sadrettin Sarıkaya, darbe girişimi sonrası tutuklandı ve hakkında 15 yıla kadar hapis istendi.

9 Şubat'ta ifadeye gitmeyen Fidan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşme yaptı.

MİT Müsteşarlığı, savcılığa görev ve yetkisizlik itirazında bulundu. MİT'ten savcılığa gönderilen yazıda "Başbakanlık'tan izin alınması gerekir. Söz konusu olaylar görevle ilgilidir" denildi.

10 Şubat'ta MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na talimat yazıldı. Eski Müsteşar Emre Taner, yardımcısı Afet Güneş ve MİT görevlileri Yaşar Yıldırım ile Hüseyin Kuzuoğlu hakkında yakalama kararı çıkartıldı.  Krizin en sonunda Hakan Fidan ve diğer MİT görevlileri ifade vermeye gitmedi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan savcının bu girişimine sert tepki gösterdi. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya’ya dosyadan el çektirildi, başka bir göreve atandı. Sarıkaya, ‘FETÖ’ soruşturmaları kapsamında açılan Selam Tevhid Kumpas soruşturması kapsamında hakkında yurt dışı yasağı kararı verilmesinden 6 gün önce, 27 Ekim 2015’de Türkiye'yi terk etti. Ancak Sarıkaya'nın darbe girişimi öncesi Türkiye'ye döndüğü basına yansıdı. 15 Temmuz'dan sonra yakalanan Sarıkaya hakkında 15 yıl hapis isteniyor.