'Mezarlık söylendi ama mezar yeri söylenmiyor'

'Mezarlık söylendi ama mezar yeri söylenmiyor'

Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası, 34 yıl önce gözaltında kaybedilen Maksut Tepeli’nin mezar yerinin açıklanması talebiyle düzenlenen basın açıklamasıyla başladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) düzenlediği etkinliklerle 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası başladı.

Bugün saat 13.00’te “Maksut Tepeli’nin Mezar Yeri Açıklansın” başlığı ve talebiyle Feriköy’deki Helvacıdede Mezarlığı'nda basın açıklaması düzenlendi.

34 yıl önce gözaltında kaybedilen ve sadece hangi mezarlıkta olduğu açıklanan Öğretmen Maksut Tepeli, 12 Eylül darbesinden dört yıl sonra, 2 Şubat 1984’te vurularak gözaltına alındı, 5 Şubat’ta hastaneye kaldırıldı. Cenazesi halen bulunamadı, failleri yargılanmadı.

'MEZARLIK SÖYLENDİ AMA MEZAR YERİ SÖYLENMİYOR'

Basın açıklamasına, Tepeli'nin eşi Şehriban Tepeli, Cumartesi Anneleri/İnsanları ve İHD üyeleri katıldı. Açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon’dan Maside Ocak yaptı.

Ocak, 34 yıldır aradıkları Maksut Tepeli'nin bu mezarlığa defnedildiği resmi makamlarca açıklanmasına rağmen halen mezar yerinin gösterilmediğini söyledi.

“Genç bir öğretmen olan Maksut Tepeli, 2 Şubat 1984 tarihinde İstanbul Küçükbakkalköy'deki arkadaşının evine gitti. Evde karakol kurmuş olan polislerin açtığı ateş sonucu yaralandı. Yoğun kan kaybetmesine rağmen bir battaniye içinde Gayrettepe Siyasi Şube'ye götürüldü. 5 Şubat 1984 tarihinde Gayrettepe Siyasi Şube'de gördüğü ağır işkence sonucu koma halinde Haydarpaşa Askeri Hastanesi'ne kaldırıldı ve kendisinden bir daha haber alınamadı.

“Uzun yıllar sonra Tepeli'nin eşi nüfus kâğıdını değiştirdiğinde ‘dul’ kaydını gördü. Olayın araştırılması için avukatları ile birlikte 2003 yılında Kadıköy Cumhuriyet Savcılığına başvurdu. Soruşturma sonucunda, 22 yıl sonra Maksut'un ölümü ile ilgili düzenlenen resmi belgelere ulaşıldı. Ölü Muayene ve Zabıt Varakası'nda Maksut'un 6 Şubat 1984 tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde öldüğü belirtiliyordu.

“Israrlı girişimler neticesinde ve ancak üç yıl sonra Maksut'un hangi mezarlığa defnedildiği açıklandı. Maksut, Helvacıdede Mezarlığı'na defnedilmişti ancak mezar yeri bilinmiyordu. Resmi makamlar bize Maksut Tepeli'nin bu mezarlığa gömüldüğünü söylüyor ama onun mezar yeri bilgisini vermiyor.”

' O KEMİKLERİN HER BİR PARÇASI DELİLDİR'

Şehriban Tepeli de şunları söyledi:

“Eşim tam 34 yıl önce Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’nde polisin işkencesiyle katledildi. Bunu polisimiz de halkımız da basın da bilsin. Bu, Gayrettepe'de çalışan tüm polislerin suçudur, tüm polisler de buna ortaktır. Burada bizi çekerek sözlerini cımbızlayarak yargılamaya kalkacaklar. Korkmuyorum bundan. Çünkü benim eşimi işkenceyle katlettiniz.

“Ne yazık ki siz o kemiklerden korkuyorsunuz. Çünkü o kemiklerin her bir parçası delildir. Nasıl öldürdükleri nasıl katlettiklerinin delilidir.”

KAYIPLAR HAFTASI 

17- 31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası şu etkinliklerle devam edecek:

19 MAYIS 2018 CUMARTESİ

Cumartesi Anneleri 686. Hafta Buluşması. Saat 12.00’de, Galatasaray Meydanı’nda.  

Mezar ziyareti ile Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak anması. Saat 15.00’te, Gazi Cemevi’nde.

26 MAYIS 2018 CUMARTESİ

Cumartesi Anneleri 687. Hafta Buluşması. Saat 12.00’de, Galatasaray Meydanı’nda.  

27 MAYIS 2018 PAZAR

Cumartesi Annelerinin 23. Yılında Galatasaray’da buluşma. Saat 20.00’de, Galatasaray Meydanı’nda.