Menbiç Askeri Meclisi: YPG Menbiç'ten çekildi

Menbiç Askeri Meclisi: YPG Menbiç'ten çekildi

YPG'nin, Suriye'nin kuzeyindeki Menbiç kentinden güçlerini çektiği açıklandı.

Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı Menbiç Askeri Meclisi Komutanı Xelil Bozi, YPG'nin Menbiç'ten çekildiğini belirterek, Menbiç'te sadece Menbiç Askeri Meclisi savaşçılarının kaldığını söyledi.

TSK ve ABD ile yapılan anlaşma kapsamında YPG'nin Menbiç'te güçlerini çekmesi ve silahlarını bırakıp Fırat'ın doğusuna geçmeleri gerekiyordu. Türkiye de, YPG'nin Menbiç'ten ayrılmasına ilişkin talebini her fırsatta ABD'ye iletiyordu. YPG de Haziran ayında yaptığı açıklamada Menbiç'te bulunan danışmanlarını çekeceğini duyurmuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise 24 Haziran'da yaptığı açıklamada YPG'nin Menbiç merkezini 4 Temmuz'da terk edeceğini açıklamıştı.

Gözler bugüne çevirilirken, Menbiç'i koruyan ve silahlı güç olarak Menbiç'te bulunan Menbiç Askeri Meclisi, YPG'nin kentten çekildiğini açıkladı.

'YPG BİZLERE YARDIMCI OLMAK AMACIYLA GELMİŞTİ'

Sputnik’ten Hikmet Durgun’a konuşan, YPG'nin de içerisinde yer aldığı SDG’ye bağlı Menbiç Askeri Meclisi Komutanı Xelil Bozi, YPG'nin Menbiç'ten çekildiğini belirterek, şöyle konuştu: "YPG, Menbiç IŞİD'den alınacağı zaman bizlere yardımcı olmak amacıyla Menbiç'e gelmişti. Fakat Menbiç alındıktan sonra YPG güçlerini çekmişti. YPG, Menbiç Askeri Meclisi savaşçılarına eğitim vermek amacıyla sadece danışmanlarını bırakmıştı. Bu danışmanlar güçlerimize eğitim veriyordu. Kısa bir süre önce ise YPG, yaptığı açıklama ile Menbiç'te kalan danışmanlarını da çekeceğini açıklamıştı. YPG kentte kalan 12 danışmanını da Menbiç'ten çekti."
Bozi, YPG danışmanlarının kentten ne zaman çekildikleri konusunda ise güvenlik gerekçesiyle ayrıntı vermekten kaçındı.

MENBİÇ NEDEN ÖNEMLİ?

2012 yılında ÖSO'nun, 2014 yılında ise IŞİD'in eline geçen Halep'e bağlı Menbiç kenti, 12 Ağustos' 2016'da Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından IŞİD'in elinden alınmıştı. Menbiç, güneyde Halep'e 85 kilometre, kuzeyde Cerablus'a 40 kilometre, doğuda Kobane'ye 65, batıda ise El Bab'a 45 kilo metre uzaklıkta bulunmasıyla stratejik bir öneme sahip.