'Mars'ta yaşamı destekleyebilecek miktarda oksijen bulunabilir'

'Mars'ta yaşamı destekleyebilecek miktarda oksijen bulunabilir'

En çok tartışılan konulardan biri olan Kızıl Gezegen'deki yaşam olanaklarıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.

Bilim insanları Mars atmosferinde solumaya yetecek miktarda oksijen bulunabileceğini ileri sürdü.

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, ABD'nin Caltech Üniversitesi'nden ve NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan (JPL) araştırmacılar, Mars'ın solunabilir bir atmosfer oluşturmaya elverecek miktarda oksijen içerebileceğini iddia etti.

Caltech Üniversitesi'nde görev yapan jeo-biyolog Woody Fischer ve JPL'den Vlada Stamenkovic, bilim insanlarının daha önce hipotez olarak öne sürdüğü, Kızıl Gezegen'in yüzeyinin altında tuzlu su bulunması ihtimalini değerlendirdi. Araştırmacılar söz konusu hipotezden hareketle, tuz sayesinde donmadan sıvı halini muhafaza edebilen bu suların 'solunabilir bir atmosfer' yaratmak için, düşünülenden çok daha büyük miktarda oksijen içerebileceğini savundu.

'MARS, CANLI YAŞAMINA VE AEROBİK SOLUNUMA UYGUN  OLABİLİR'

Araştırmacılar, oksijenin atmosfere girdiğinde, su ile hava arasında bir denge yaratmak için suya dönüştüğüne dikkat çekti. Araştırmacılar ayrıca, yüzeyin altında eriyik haldeki oksijenin yeniden havayla temas etmesi halinde, atmosferi oksijenle doldurarak canlı yaşamına ve aerobik solunuma uygun hale getirebileceği varsayımında bulundu.

DAHA FAZLA