Mahkeme ölen TEDAŞ işçilerini de kusurlu buldu

Mahkeme ölen TEDAŞ işçilerini de kusurlu buldu

Erzurum’da 6 yıl önce iş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerin canının karşılığı olarak, mahkeme sanıklara 24 ay taksitle para cezası verdi.

Erzurum ile Bayburt karayolu üzerindeki Karasu-2 HES’e ait gölette 3 Nisan 2012 günü, 29 köyün elektriğini sağlayan 4 direkten birinde arıza meydana geldi. Enerji nakil hattındaki arızayı gidermek için TEDAŞ çalışanı Mustafa Arifoğulları (56); taşeron işçiler Feridun Öztürk (39); Rıdvan Takım (35); Şahin Baykal (24); Ahmet Sait Turan (21); deniz bisikleti ile gölete açıldı. Ancak bisiklet alabora oldu ve üzeri buz tutan gölete düşen işçiler, boğularak yaşamını yitirdi. Bunun üzerine 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Aras Elektrik İl Müdürü Ziya Özpeker, İşletme Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt, Personel Müdür Vekili Şahin Torun, taşeron firmanin sahibi Fehmi Temel, mühendis Nurullah Gülmüş, İdeal Enerji Proje Müdürü Ahmet Duran Kürkçü hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan dava açıldı.

İLK KARARDA DA AYNI CEZA VERİLDİ

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Kasım 2014’te görülen karar duruşmasında, sanıklar Ziya Özpeker, Tuncer Yeşilyurt, Şahin Torun, Fehmi Temel, Ahmet Duran Kürkçü ve Nurullah Gülmüş, ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmaktan’ 3’er yıl 4’er ay hapis cezasına çaptırıldı. Heyet, hapis cezasını her sanık için 36 bin 450 lira adli para cezasına çevirdi, paranın da 24 ay eşit taksitlerle ödenmesine hükmetti.

'ÖLENLERİN DE KUSURU VAR'

Sanık ve ölen işçilerin avukatlarının karara itiraz etmesi üzerine dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nde incelendi. Yargıtay, deniz bisikletinin su alması ile işçilerin gölete düştükleri, kurtulmak için bir saate yakın mücadele verdiklerine vurgu yaparak sanıklara verilen cezayı az bularak kararı bozdu . Ancak karara muhalefet şerhi koyan başkan vekillerinden biri olayda ölenlerin de kusuru olduğunu iddia etti. 

YEREL MAHKEME KARARA DİRENDİ

Yargıtay’ın bozma kararı sonrası dosya Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı. 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Ziya Özpeker, Şahin Torun, Tuncer Yeşilyurt, Fehmi Temel, Ahmet Duran Kürkçü ve Nurullah Gülmüş, ölenlerin yakınları Bilal Turan ve Ahmet Baykal ile tarafların avukatları katıldı. Duruşma savcısı mahkemeye sunduğu mütalaada, temel cezaların tayin ve takdiri açısından kusur durumları ve alınan cezaları itibarıyla herhangi bir orantısızlık bulunmadığı kanaatiyle, Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin bozma ilamına karşı direnilmesine karar verilmesini talep etti.

CEZAYI 24 TAKSİTLE ÖDEYECEKLER

Ölen işçilerin yakınları, adalet dilediklerini ve suçluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, bir önceki heyetin verdiği karara direnerek, 6 sanığı ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan ayrı ayrı 4’er yıl hapse çarptırdı. Sanıklara iyi hal indirimi uygulayan heyet, cezayı 3 yıl 4’er aya düşürdü. Bu cezayı da toplam 218 bin 700 lira adli para cezasına çevirdi. Ceza kesinleşirse sanıklar kişi başı 36 bin 450 lira para cezasını 1518 lira 75 kuruş taksitle 24 ayda ödeyecek.