LÖSEV'in 20. yılında 'Canım Kardeşim'de mutlu son

LÖSEV'in 20. yılında 'Canım Kardeşim'de mutlu son

Kuruluşunun 20. yılını kutlayan LÖSEV, anlamlı bir projeye imza attı. Başrollerini Tarık Akan ve Halit Akçatepe'nin paylaştığı 'Canım Kardeşim' isimli sinema filminin sonu değiştirilerek kısa film haline getirildi.

Bu yıl kuruluşunun 20. Yılını kutlayan LÖSEV, usta yönetmen Ertem Eğilmez’in 1973 yılında çektiği ve lösemili bir çocuğun hikayesini anlatan Canım Kardeşim’in hikayesini yeniden yazdı.

LÖSEMİYİ YENME ORANI YÜZE 98

Filmin orjinalinde Tarık Akan ve Halit Akçatepe, lösemili kardeşleri Kahraman’ın son isteği olan televizyonu alabilmek için her yolu deniyor ancak küçük çocuk televizyonu göremeden hayatını kaybediyordu. LÖSEV sayesinde çocuklar artık yüzde 98 oranla lösemiyi yeniyor. Tarık Akan’ın oğlu Barış Üregil’in babasını canlandırdığı kısa filmde, lösemiden kurtulan Kahraman bu kez ağabeyinin kollarında uyanıyor ve birlikte televizyon izliyor. 

Türkiye löseminin korkunç yüzünü Ertem Eğilmez’in çektiği Canım Kardeşim filmiyle tanımıştı.  Ertem Eğilmez’in oğlu Ferdi Eğilmez, Tarık Akan’ın oğlu Barış Üregil, orijinal filmin müziğini besteleyen Cahit Oben’in de aralarında olduğu ekip, filmin sonunu LÖSEV için değiştirdi. 

YÜZDE 54’Ü TEDAVİYİ YARIM BIRAKIYORDU

LÖSEV’in kurucusu Üstün Ezer, lösemi tedavisinde gelinen noktayı şöyle anlattı: “Biz lösemi ile uğraşmaya başladığım yıllarda bu çocukların iyileşme şansı yoktu. En iyi ihtimalle bu çocukların yüzde 80’ini kaybediyorduk. Ancak bu çocuklar lösemiden değil kötü tedavi koşullarından, bakımsızlıktan, enfeksiyondan, açlıktan, umutsuzluktan ölüyorlardı. 

Öyle bir tablo vardı ki, tedaviyi yarıda bırakma oranı yüzde 54’tü. Yani her iki çocuktan biri tedaviye devam etmiyordu. Bugün lösemiyi yenme oranı yüzde 98. Bunu yüzde 100’e getirmek için çabalıyoruz. Çocuklara eşit şartlarda ve ücretsiz sağlık hizmeti sunmak için kurulan LÖSEV bunu başarmak için çalışıyor.” 

DAHA FAZLA