Lavrov'dan İdlib açıklaması

Lavrov'dan İdlib açıklaması

Lavrov: Rusya ve Türkiye, İdlib'de kurulacak silahsızlandırılmış bölgenin sınırları üzerinde mutabakat sağladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ve Türk askeri yetkililerin Suriye'nin İdlib kentinde kurulacak silahsızlandırılmış bölgenin sınırları üzerinde mutabakat sağladığını açıkladı.

Moskova'da Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "Rus ve Türk askeri yetkililer, önceki gün İdlib'deki silahsızlandırılmış bölgenin kesin sınırı üzerinde mutabakat sağladı. Dolayısıyla, Soçi'de varılan anlaşmaları ifa süreci, son derece aktif şekilde ilerliyor" dedi.

'SALDIRILARI ENGELLEYECEK'

Rusya ve Türkiye'nin İdlib kararını 'ara adım' olarak nitelendiren Lavrov, silahsızlandırılmış bölgenin Suriye ordusuna ve Hmeymim üssüne saldırıları engelleyeceğini kaydetti.

15 EKİM'E KADAR OLUŞTURULACAK

Türkiye ile Rusya arasında pazartesi günü varılan Soçi mutabakatı kapsamında 15 Ekim'e kadar İdlib'in güneyinde 15-20 kilometrelik silahlardan arındırılmış bölge oluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda cihatçıların da aralarında bulunduğu muhalif grupların silah bırakarak arındırılmış bölgenin dışına çıkma konusunda işbirliği yapmalarına ikna edilmeleri gerekiyor.

HEDEFLER NELER

Ankara'yla Moskova arasındaki mutabakatta aşağıdaki hedeflerin yerine getirilmesi planlanıyor:

- İdlib gerginliği azaltma bölgesi korunacak. Türkiye gözlem noktaları güçlendirilecek

- Rusya Federasyonu, İdlib'de askeri operasyonlar ve saldırılardan kaçınılması için gerekli önlemleri alacak ve mevcut statüko korunacak.

- Silahsızlandırma bölgesi oluşturulacak ve bölge 15 - 20 km olacak. 

- Silahsızlandırma bölgesinin sınırları sahadaki çalışmalarla - Tüm radikal terörist gruplar silahlasızlandırma bölgesinden 15 Ekim'e kadar çıkarılacak.

- Çatışan taraflara ait tüm tanklar, çok namlulu roketatarlar, toplar ve havanların da aralarında olduğu ağır silahlar 10 Ekim'de İdlib'deki silahsızlandırma bölgesinden çekilecek.

- Silahsızlandırma bölgelerindeki denetimler Türk ve Rus askerleri tarafından yapılacak. Denetimler insansız hava araçlarıyla havadan da yapılacak.

- M4 - M5 otoyolu güvenliği yıl sonuna kadar sağlanacak ve trafiğe açılacak.

- İdlib'de sürdürülebilir ateşkes rejiminin sağlanabilmesi için etkili önlemler alınacak. İran, Türkiye, Rusya ortak koordinasyon merkezi geliştirecek.