Kurukafa şeklinde bir asteroit yaklaşıyor

Kurukafa şeklinde bir asteroit yaklaşıyor

NASA'nın yaptığı açıklamaya göre daha önce de Dünya'ya yaklaşan kurukafa şeklindeki asteroit bu pazar günü de Dünya'yı teğet geçecek.

11 Kasım Pazar günü kurukafayı andıran bir asteroidin Dünya'yı teğet geçeceği bildirildi.

NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, Dünya'nın 38 milyon km yakınından geçecek asteroidin yarıçapı 300 metre. Fakat bilim insanları bu yaklaşmanın korkulacak bir yanı olmadığını belirtti.

Tamamen siyah olan, ışığı yutmasıyla bilinen ve ölü bir kuyrukluyıldız olduğu düşünülen bu asteroit, tam anlamıyla bir kurukafayı andırmasıyla bilim dünyasının ilgisini çekmekte.

DAHA ÖNCE 'BÜYÜK BALKABAĞI' ADI VERİLDİ

'Herkese Bilim ve Teknoloji Sayfası'nın belirtiğine göre, Asıl adı 2015 TB145 olan ve Dünya'ya daha önce de yaklaşan bu asteroide, NASA’daki bilim insanları,  bir önceki yaklaşmasının Cadılar Bayramı’na denk gelmesi sebebiyle “Büyük Balkabağı” adını vermişti. 

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’na (JPL) 'nın verdiği bilgiler arasında bu asteroidin Dünya’ya bir sonraki yakın geçişi 2082 yılından önce olmayacağı da yer aldı.

Bilim insanlarının halen tartışmakta olduğu asteroidler için, atmosfere girdiğinde parçalandığı, ancak yaydığı büyük ısı vb gibi etkilerinin yere yakın olması nedeniyle binlerce kilometrelik ormanı yakın kül ettiği görüşü genel kabul görmektedir.

TESPİT EDİLEBİLEN ASTEROİT SAYISI: BİNDEN FAZLA

Dünya’ya yaklaşan, teğet ya da yakın geçen ve tespit edilebilen asteroit sayısı bini bulmuş durumda. NASA, 17 bin büyük asteroidin daha tespit bile edilemediğini söylüyor.

Asteroitlerin en az 10 milyon yıldır uzaydaki yörüngelerinde döndükleri düşünülüyor. Bazıları yakınlığı, bazılarıysa boyutuyla dudak uçuklatıyor. Sözgelimi, boyutu 30-40 kilometre aralığındaki (1036 Ganymed) bir asteroit bile tespit edildi.

YAKIN ZAMANDA YAŞANAN EN BÜYÜK OLAY 1908

Milyonlarca yıldır birbiriyle çarpışmaya ve uzayda salınmaya devam eden bu uzay cisimleri, kavga ve gürültüyle geçirdiğimiz ömrümüzü sadece bir göz kırpışı zaman olarak görüyor.

Yakın zamanda dünyanın yaşadığı en büyük göktaşı çarpması olayı 1908’de Sibirya’da gerçekleşmişti. Göktaşı, kilometrekarelik bir ormanı yakıp kül etmişti. Ancak göktaşının yere çarptığına ilişkin bir kanıt bulunamadı, çünkü yere çarptığına ilişkin bir, örneğin büyük bir çukur yoktu.

DAHA FAZLA