Kum ocağı için 180 bin ağacı katledecekler

Kum ocağı için 180 bin ağacı katledecekler

Kum ocağı için talep edilen kapasite artışı yüzünden 180 bin meşe ve fıstık çamı kesilecek.

Çorlu’da Ersay Madencilik, kum ocağı için kapasite artış talebinde bulundu. Kapasite artırılırsa 102.31 hektarlık orman alanında 180 bin meşe ve fıstık çamı kesilecek. Firma kesilecek ağacın 5 katı ağaç dikmeyi taahhüt etse de dikilecek ağaçların aynı seviyeye gelmeleri en az 50 yıl sürecek.

'ÇORLU'DA ORMAN TALANINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Bu orman kıyımıdır. Çorlu’da orman talanına izin vermeyeceğiz” dedi. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un verdiği bilgiye göre, halkın görüşüne sununan ÇED Raporu’nda 124.1 hektarlık alanda yılda 1 milyon 201 bin 216 ton kuvars kumu çıkarılması planlanıyor. Aygun, tüm çevre severleri, ağaç severleri, çiftçileri, şehrinin ormanına sahip çıkmak isteyen Tekirdağlıları tepki vermeye çağırdı.

“Ormanlarımızı korumak, Tekirdağ’a karşı ve torunlarımıza karşı boynumuzun borcudur” diyen Aygun, şöyle devam etti: “Kesilmesi planlanan 180 bin ağaç orman kıyımıdır, Tekirdağ’ın nefes borularının kesilmesidir, erozyona ve toprak kaybına davetiyedir, tarım arazilerinin riske bırakılmasıdır. Bu talana dur diyeceğiz, yeşilimize, ağacımıza, ormanımıza, meralarımıza, tarım arazilerine ve hayvanlarımıza sahip çıkacağız.”

SADECE AĞAÇLAR DEĞİL, ORMAN YAŞAMI DA YOK OLACAK

Aygun, Çorlu’ya 9 kilometre uzaklıkta olan bu alanda yapılacak çalışmaların tamamının nitelikli ormanlık alanda bulunduğunu vurguladı. Kesilen ağaçların yerine dikilecek ağaçların aynı seviyeye gelmesi için en az 30-50 yıla ihtiyaç olduğuna işaret eden Aygun, kesilen ağaçlarla birlikte oradaki bitki örtüsünün, hayvanların yani orman yaşamının da yok olacağını kaydetti. Aygun, “Zira bir fıstık çamının kozalak verimi 20-25 yaşında başlamakta, 60-100 yaşında en üst verime ulaşmaktadır. Bu bakımdan, kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikileceği iddiası, yaşanacak kıyımı gideremeyeceği gibi uygulanabilir olmaktan da uzaktır” dedi.

'ÇEVREYE YAYILAN TOZ HAYVANLARI KAÇIRACAK'

Cumhuriyet'in haberine göre maden ocağı faaliyetleri sırasında ortaya çıkacak sıvı ve katı atıkların ormana büyük zarar vereceğine, iş makineleri ve kamyonların sürekli girip çıkacağı alanda orman habitatının bozulacağına dikkat çeken Aygun, insan ve araç trafiğine yakın bu bölgede; sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda toz bulutu oluşacağını, ortaya çıkan tozun çevreye yayılarak ormanlık alanda bulunan hayvanların bölgeden kaçmasına neden olacağını belirtti. Tarım arazilerine de ulaşacak toz bulutunun, çiftçileri büyük zarara uğratacağını dile getiren Aygun, şöyle devam etti: “Firmanın ÇED Raporu’nda toz bulutunu önlemek için ‘iş makinesi ve kamyonların geçeceği güzergahın arazöz ile sulanacağı’ şeklinde yapılan öneri ise uygulanabilir ve gerçekçi değildir.”

DAHA FAZLA