Köylüye baskı: 'Ya korucu ol, ya terk et'

Köylüye baskı: 'Ya korucu ol, ya terk et'

Birçok baskıya maruz kalan köylüler, bu uygulamalara bir an önce son verilmesini bekliyor.

Mardin’in Dargeçit İlçesi’ne bağlı Sümer Köyü’ndeki halk, köyü terk etme veya korucu olmaya zorlanıyor. Fiziksel ve psikolojik şiddetin dışında köy imamına koruculuğa özendirecek vaazlar verilmesi yönünde baskı yapılıyor.

Köyde son dönemlerde ev baskınlarının yanı sıra “ifadeniz var” denilerek köylüler sırasıyla jandarma karakoluna çağrılıyor ‘Özel tim’ olduğu belirtilen kişiler tarafından sorgulanan köylüler hem tehdide, hem de fiziksel şiddete maruz kalıyor.

İMAMA ‘KORUCULUĞU ÖZENDİRME’ BASKISI

Nusaybin’de sokağa çıkma yasakları dönemine kadar bir kısmı korucu olan ancak yasaklarda korucuların ön saflara sürülmesi üzerine tüm korucuların istifa ettiği köyde, cami imamına da koruculuğu özendirecek vaazlar vermesi için baskı yapıldığı bildirildi.

Ayrıca karakola çağrılan eski korucuların da yeniden korucu olmaya zorlandığı ifade edildi.

‘BİLİNÇLİ PATLAMALAR’

Köye 50 metre mesafede ara ara patlamalar yaşandığı bilgisini veren köylüler, yaşanan patlamaların da bilinçli olduğu görüşünde. Köylüler, patlamaların köylüye “ya köyü terk edin ya da korucu olun” tehdidini taşıdığını belirtirken, maruz kaldıkları uygulamalara bir an önce son verilmesini beklediklerini aktardı. (MA)

DAHA FAZLA