‘Köle değiliz' diyen 24 havalimanı işçisi tutuklandı

‘Köle değiliz' diyen 24 havalimanı işçisi tutuklandı

Gözaltı işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen 43 havalimanı işçisinden 24'ü tutuklandı. Tutuklananlar arasında işçilerin eylemlerini desteklediği için gözaltına alınan TİP üyesi Yusuf Yılmaz da var.

İleri Haber

Güncelleme 18.29

'Köle değiliz' dediği için tutuklanan 24 havalimanı işçisi ve sendika çalışanıyla dayanışmak için Dev-Yapı-İş, İnşaat-İş ve Limter-İş Sendikası bugün saat 21.00'da Twitter'da sosyal medya eylemi düzenleyecek.

Güncelleme 13.35

3. havallimanı işçileri ve sendika temsilcilerinin tutuklanmasına ilişkin açıklamayı HDP İstanbul Milletvekili ve Türkiye İşçi Partisi Kurucu Meclis Üyesi Erkan Baş yaptı.

Baş şunları söyledi: "Talepleri son derece insani olmasının ötesinde, mevcut yasalar tarafından uygulanmak zorunda olan her şey. Dolayısıyla işçi kardeşlerimizin talep ettiği şeyler için suçlanması söz konusu olmadığı gibi, esas olarak o şantiyede o iş koşullarına neden olan bir üst işveren olarak devlet ve bütün patronlar soruşturularak yargılanmalıdır. İnsanları insanlık dışı, yasa dışı, hukuk dışı koşullarda çalışmaya mahkum edemezsiniz. Doğrusu savcıların, doğrusu Çalışma Bakanlığı’nın isyanını suç duyurusu olarak kabul edip işlem yapması iken, maalesef tam tersi bir tabloyla karşı karşıyayız. Cuma günü işçilerin haklı ses yükseltmesinin ardından işçi büyük bir şiddetle kardeşlerimize dönük büyük bir saldırı hamlesi başlatıldı. İnsanlık dışı koşullarda, hukuk dışı koşullarda gözaltında tutuldular. Bu sürecin her aşamasında hukuksuzluk egemen olmuştur. Gözaltına alınan insanların avukat görüşleri engellenmiştir. Çok sayıda milletvekilinin gözaltıları inceleme talebi fiilen engellenmiştir. Oradaki işçi kardeşlerimizin önemli bir bölümünden avukatsız bir biçimde ifadeleri alınmıştır. Bu hukuksuzdur. Ve nihayetinde dün aşağı yukarı 20 saat süre bir ‘sözde mahkeme’ görülmüş ve 24 arkadaşımız bugün Metris Cezaevi’ne getirilmiş durumdadır. Birçok örnek verilebilir ancak biz oradayken söylemiştik. İşçileri gözaltına alan araçlar patronların araçlarıydı. Patronların otobüsleriyle işçiler gözaltına alındılar. Ve ne acıdır ki bugün biz işçi kardeşlerimiz tutuklandıktan sonra acaba medyada, basın yayın organlarında bu tutuklama haber olacak mı diye baktığımızda, gördüğümüz ilk haber şu oldu; ‘Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı bugün 30 tane ABD’li iş insanıyla yemek yiyecek, toplantı yapacakmış. Bir taraftan ülkenin içerisinde bulunduğu krizi “hepimiz aynı gemideyiz” söylemleriyle atlatmaya çalışırken, öbür taraftan bu krizin faturasını yoksullara, emekçilere çıkartmaya çalışırken, kendiler her zaman olduğu gibi yerli ve yabancı patronlarla iş birliği yapıyorlar.”

Açıklamada söz alan DİSK YK üyesi Kanber Saygılı da "3. Havalimanı'ndaki gelişmeler bu memleketteki adaletsizliğin boyutlarını gösterirken aynı zamanda bu coğrafyada çalışan işçilerin ne kadar insani olmayan koşullarda çalıştırıldıklarını ortaya sermiştir" dedi.

Güncelleme 12.50

Metris Cezaevi’ne getirilen inşaat işçilerinin aileleriyle görüşülmesine izin verilmediği, yalnızca işçilerinin eşyalarının alınmasına müsade edildiği öğrenildi.

Cezaevi önüne gelen İnşaat İş Sendikası temsilcileri, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı, Serpil Kemalbay, Erkan Baş, Meral Danış Beştaş, Garo Paylan ve Hüda Kaya’nın da aralarında olduğu 10 HDP milletvekili ve aileler işçilere destek için Metris Ceazaevi önünde basın açıklaması gerçekleştirecek. 


Kötü çalışma koşullarını ve iş cinayetlerini protesto ettikleri için 15 Eylül'de gece yarısı baskınıyla gözaltına alınan işçiler, emniyetteki ve savcılıktaki işlemlerinin ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Sevk edilen 28 işçiden 24'ü tutuklandı, 4'ü ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan 400'den fazla işçiden bir kısmı emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. İşçiler, dün ikişerli gruplar halinde Gaziosmanpaşa (GOP) Adliyesi’ne getirilmişti. İşçilerin ifadesini almayan savcı, 43 işçiden 15'inin adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılması istedi, 28 işçiyi ise tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti. Sabah 7.15'te ilk kararını açıklayan mahkeme, savcının adli kontrol şartıyla tahliyesini talep ettiği 15 işçi için aynı yönde karar verdi. Tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 28 işçiden ise 24'ü tutuklandı, 4'ü adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

HAK TALEBİNE TUTUKLAMA

Foto: Evrensel

Kötü çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla 14 Eylül’de eylem yapan 3. havalimanı işçileri, aynı gece koğuşları basılarak gözaltına alınmıştı. Gözaltındaki işçilere, “2911'e muhalefet”, “Çalışma hürriyetinin ihlali”, “Kamu malına zarar vermek”, “Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik etmek”, “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması”, “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlamaları yöneltildi.

İşçilerin aileleri ile HDP milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, Dilşad Canbaz Kaya ve Erkan Baş işçilere destek için adliye önüne geldi.

Jandarma eşliğinde ikişerli gruplar halinde getirilen işçiler, “Direne direne kazanacağız”, “İnşaat işçisi köle değildir”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarıyla adliyeye girdiler. Jandarmalar ise işçileri engellemek için ağızlarını kapatmaya çalıştı.

SORGU ESNASINDA DİKKAT ÇEKEN BASKIN

Jandarmanın sorgular sırasında işçilerin 3. havalimanı şantiye alanındaki yatakhanelerine girdiği ve arama yaptığı bilgisi geldi. Savcılık sorgusunun hemen öncesinde yapılan arama “tutuklama için delil üretme çabası mı” sorusunu akıllara getirdi.

Adliye önünde de çok sayıda sivil ve çevik kuvvet polisi ile jandarma ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Bina önüne akrep ve TOMA da konuşlandırıldı.

Evrensel'den Cansu Pişkin'in haberine göre Savcı Ali Özgilik, tutuklama talebine gerekçe olarak "işçilerin jandarma baskını sırasında slogan atarak kolluk kuvvetinin müdahalesine engel olmaya çalıştıklarını" ve “Grup Direniş” isimli WhatsApp grubu oluşturmalarını gösterdi.

Evrensel’den Cansu Pişkin’in haberine göre Savcı, adli kontrol talebine ise "kuvvetli suç şüphesi", "kaçma şüphesi", "delilleri yok etme şüphesi", "tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı girişiminde bulunma şüphesi" iddialarını dayanak yaptı.

TİP ÜYESİ DE TUTUKLANDI

3. havalimanı şantiyesinde işçilere destek verdiği için gözaltına alınanlar arasında yer alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi Yusuf Yılmaz da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

TUTUKLANANLARIN LİSTESİ

Mahkemenin tutuklama kararı verdiği işçilerin isimleri şunlar:

Akif Altınışık

Anıl Deniz Gider

Akif Topçu

Birkan Topçu

Cihan Sarıbulak

Deniz Aslan

Fatih Mukan

Ferhat Uyar

Hasan Çetin

İlker Kurt

Mehmet Celal Demir

Muhammet Yiğen

Murat Altuntaş

Musa Karakuş

Mustafa Atay

Özkan Özkanlı

Ramazan Gözel

Rıdvan Gönül

Selamı Sarıbuğa

Servet Gözel

Teyip Kırgın

Uğur Karadaş

Yunus Özgür

Yusuf Yılmaz

TİP'TEN AÇIKLAMA

TİP tutuklanan üyesine ilişkin resmi Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi: “Aralarında parti üyemiz, yoldaşımız Yusuf Yılmaz’ın da bulunduğu Üçüncü Havalimanı işçilerinin haklarını aradığı için tutuklanması Saray iktidarının işçi sınıfından duyduğu korkunun itirafıdır. Bu harami saltanatına son verecek olan işçi sınıfımızdır.”