Kızıl Gezegen'de göl bulundu

Kızıl Gezegen'de göl bulundu

Mars'ın güney kutbunda, bir buzulaltı göl keşfedildi. Bu, Kızıl Gezegen'de su bulunduğuna dair ilk somut kanıt.

Mars’ta su olduğuna dair ilk kez somut bir kanıt bulundu. Araştırmacılar, Mars’ın yüzeyinin yaklaşık 1.5 kilometre derinliğinde tespit edilen kütlenin bir yeraltı gölü olabileceğini açıkladı.

Kütle, Mars’ın güney kutbunda yer alıyor. Rezervin 20 kilometre çapında, üçgenimsi bir şeklinin olduğu açıklandı. Göldeki suyun ısısının donma noktasının çok altında olmasına rağmen, yüksek seviyede tuz içermesi nedeniyle sıvı halde kaldığı belirtiliyor. Buna göre göl, Antarktika ve Grönland’daki buzulaltı gölleri andırıyor.

Kütle, Avrupa Uzay Ajansı’nın Mars Express isimli uzay aracından yayılan düşük frekanslı radar dalgaları sayesinde tespit edildi. Radarın Mayıs 2012-Aralık 2015’te topladığı verilerin uzun bir analiz sürecinden geçirilmesi sonrasında, haber dünyaya Science dergisinde yayımlanan bir makaleyle duyuruldu. Araştırmayı, İtalya’daki Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nden Roberto Orosei ve meslektaşları gerçekleştirdi.

‘BURADA YAŞAYABİLECEK ORGANİZMALAR VAR’

Orosei, bu su kütlesinin illa ki Mars’ta hayat olduğu anlamına gelmediğinin altını çizse de, gelecekte buzulun delinerek testler yapılabileceğini söyledi. Orosei makalede, “Burası, Mars’ta bir yaşam alanına en çok benzeyen, yaşamın varlığını sürdürebileceği bir yer” ifadelerini kullandı. İtalyan bilim insanı, “Buradaki ortam ideal bir tatil noktası veya bir balığın yüzebileceği bir yer değil. Fakat bu tür ortamlarda hayatta kalan ve üreyebilen organizmalar var. Dünya’da, buzun bile üzerine hayatta kalabilen mikroorganizmalar var” dedi. 

DAHA FAZLA