Kışanak cezaevinde kitap yazdı: Kürt Siyasetinin Mor Rengi

Kışanak cezaevinde kitap yazdı: Kürt Siyasetinin Mor Rengi

Yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunan siyasetçi Gültan Kışanak’ın cezaevinden yazdığı "Kürt Siyasetinin Mor Rengi" çıktı.

İki yıla yakın süredir cezaevinde tutulan siyasetçi Gültan Kışanak’ın cezaevinden yazdığı "Kürt Siyasetinin Mor Rengi" Dipnot Yayınları’ndan çıktı.

Siyasete atılmadan önce uzun yıllar gazetecilik yapan Kışanak, bu kitabı hapishanelerde bulunan Kürt kadın siyasetçilere mektuplar aracılığıyla yaptığı röportajlardan hazırladı. Mektupla gönderdiği sorulara gelen cevapları, aslına sadık kalarak anlatıya çevirdi.

KÜRT KADINLARIN SİYASET YOLCULUĞUNU KONU ALIYOR

Kışanak, kitabın girişinde cezaevi koşullarında sorularına yanıt veren tüm kadınlara teşekkür ederken, “Kitabı okurlardan, hatta editörlerden önce okuma ayrıcalığına sahip olan cezaevi görevlilerine de teşekkür ediyor, bu vesileyle toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sorgulamaya başlamalarını umuyorum” ifadelerine yer verdi.

Kürt kadınların siyaset yolculuğunu ve mücadelesini konu alan kitap, 1990’da kurulan Halkın Emek Partisi (HEP) döneminden bugüne, kadın mücadelesinin tarihsel, siyasal bir özetiyle başlıyor ve kadın siyasetçilerin anlatılarıyla devam ediyor.

BİRÇOK KADIN SİYASETÇİNİN ANLATILARINDAN OLUŞTU

Bianet'in haberine göre kitapta Aysel Tuğluk, Burcu Çelik Özkan, Çağlar Demirel, Diba Keskin, Dilek Hatipoğlu, Edibe Şahin, Evin Kene, Fatma Doğan, Figen Yüksekdağ, Gülser Yıldırım, Gültan Kışanak, Leyla Güven, Mukaddes Kubilay, Nurhayat Altun, Sara Kaya, Sadiye Süer Baran, Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Servin Karakoç, Yıldız Çetin, Zeynep Han Bingöl ve Zeynep Sipçik’in anlatıları yer alıyor.

23. ve 24. Dönem milletvekilliği yapan Kışanak, DBP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı olarak görev yaptığı 25 Ekim 2016’da, diğer eşbaşkan Fırat Anlı ile birlikte gözaltına alınmış, 30 Ekim 2016’da “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

DAHA FAZLA