Kıraathanecilerden Erdoğan’a tepki: Saçma 

Kıraathanecilerden Erdoğan’a tepki: Saçma 

Kıraathaneciler Erdoğan’a tepki göstererek, “Memleketin yüz bin tane sorunu var, o kıraathaneden bahsediyor” dedi.

Erdoğan’ın seçim vaadi olarak sunduğu ‘kıraathaneler’ ülke gündemini işgal ederken konuya kıraathane sahipleri ve müşterileri de dahil oldu.

İstanbul Şişli’de bulunan kıraathaneleri gezen, BirGün’den Yağmur Öztürk’ün haberine göre, kıraathaneciler, Türkiye’de birçok sorun bulunduğunu ve millet kıraathanesi gibi bir projenin Türkiye’nin gerçekliğiyle uyuşmadığını belirtti.

Kıraathane işletmecileri de Erdoğan’ın vaadini ‘saçma’ olarak değerlendirildi.

‘İNSANLARIN CEBİNDE PARA YOK’

Yıllardır kıraathane işletmesi yaptığını söyleyen Halil Bektaş, “Bir oyun oynanırdı, etrafta 20 kişi olurdu. Şimdi masa kuruluyor oynayan dâhil iki çay yerine bir çay içiyor. İnsanların cebindeki para o kadar kısıtlı ve hesaplı ki, eskisi gibi bir durum yok. İnsanların cebinde para yok. Zaten paranın büyük bir çoğunluğu da o dinci sermayenin elinde. İnsanların parası olmadığı için sosyal hayatları da yok. Okuyan kesimin de durumları ortada. Aslanı kediye boğduran bir sistem oluşmuş. Dolayısıyla bu millet kıraathanesi projesinin ciddiye alınması bile hatadır. Komik bir şey bu... Ben artık bunları ciddiye almıyorum. Bir de tutturmuş eski Türkçe’de kıraathane, kütüphane demekmiş. Böyle bir şey olmaz” diye konuştu.

‘100 İNSANDAN 80’İ BORÇLU’

Kıraathanedeki müşteri profilinden de bahseden Bektaş, “Benim burada tanıdığım 100 insan varsa 80’i bankaya borçludur. Bankanın pençesine girip kapanan insanlar var burada. Çoğunluk perişan halde, buraya takım elbiseyle gelen insanlar da vardır ama cebinde 5 kuruş yoktur. Dün buraya bankadan birisi geldi, kredi kartı dağıtıyor. Muhabbet ettik, bana ‘Günde 70 insan buluyorum 69’unun sicili bozuk’ dedi.” ifadelerini kullandı.

’16 YILDA HİÇBİR ŞEY YAPMADILAR’

Bektaş, şöyle devam etti: “Ülkeyi yönetenlerin vaat olarak kıraathane değil de, eğitim, çeşitli alanlarda yatırımlar yaparak bu ülke insanın refah seviyesinin yükselmesi lazım. Bunlara bakıyorum 16 yıldır iktidardalar, hiçbir şey yapmadılar. 52 yaşındayım, bu ülke insanının en zıt olduğu dönemlerde de yaşadım. İnsanların bu kadar kutuplaştığını hatırlamıyorum. İnsanlar birbirine düşman oldu. Kahveymiş, kıraathaneymiş bunların hepsi saçma sapan şeyler. Buna herkes güler. Memleketin yüz bin tane sorunu var, kıraathanede kitap okuyacağız bilmem ne!”

'PROJENİN AMACI İNSANLARI TEMBELLEŞTİRMEK’

Kıraathanedeki müşterilerden Ali Mustanoğlu ise, Erdoğan’ın millet kıraathanesi projesini değerlendirirken“Bu projenin tek amacı; insanları tembelleştirmek ve tamamen pasifize edip kendisine bağlamak. Kıraathanelerde genellikle işsiz ve emekli insanlar vardır. Çoğu insanın cebinde çay parası bile yoktur. Günde bir tane çay içebiliyorsa burada, kendini mutlu hisseden insanlar var. Millet Kıraathanesi yerine bir iş alanı açsa, işsiz insanları oraya yönlendirmiş olsa ülke adına daha doğru olur” dedi.

'ÇOK KOMİK BİR VAAT'

Oktay Yılmaz isimli yurttaş ise, “Ben bu millet kıraathanesi projesini anlamsız buluyorum” dedi. Yılmaz, “Memleketin ekonomik durumu git gide kötüye giderken millet kıraathanesi gibi bir vaatte bulunmak çok komik. Bu proje çok vasıfsız ortaya atılmış bir fikir bence” ifadelerini kullandı.