Kılıçdaroğlu: Bu teklif referandumun gayrimeşru olduğunun kanıtı

Kılıçdaroğlu: Bu teklif referandumun gayrimeşru olduğunun kanıtı

Kılıçdaroğlu grup toplantısında şeker fabrikalarının satılmasını ve bugün meclisten geçerek yasalaşan ittifak yasa tasarısını eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu AKP ile MHP’nin Meclis’e getirerek oylarıyla geçirdiği ittifak yasa tasarısına ilişkin,  “Bu teklif seçim güvenliğini ortadan kaldıracak. Bu ne demektir, referandumda geçersiz olan mühürsüz oy pusulalarının şimdi geçerli olmasıdır. Bu teklif referandumun gayrimeşru olduğunun kanıtıdır.

Bu teklif aynı zamanda sopalı bir seçim hazırlığıdır” dedi.

‘FABRİKALARI TEKRARDAN ALIP KÖYLÜYE VERECEĞİZ’

Kılıçdaroğlu şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin ise, “Cumhuriyeti kuranlar ağır bedeller ödediler. Yemediler içmediler uçak fabrikası kurdular, şeker fabrikası kurdular. Kendi parasını basamayan Osmanlı'ya inat Merkez Bankası'nı kurdular.

Size sözüm söz şeker fabrikalarını özelleştirseler bile, CHP iktidarında tekrardan alıp köylüye teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘BÜTÜN KADINLARA GÜVENİYORUM’

“Bütün kadınlara güveniyorum” diyen Kılıçdaroğlu, “ Cumhuriyet, nasıl bir kadın devrimiyse 2019’da demokrasi devrimini yapacak olan da kadınlardır. Kadınlara yürekten, sonsuz güveniyorum” diyerek çocuk istismarı ve kadına şiddete karşı yürüyen 3 kadına da konuşmasında yer verdi:

“Çanakkale’den Ankara’ya 3 kadın arkadaşımız yürüyor. Türkiye’de yaşanan cinsel istismar ve kadınlara yönelik şiddete dikkat çekmek için; Dilek Taş, Hülya Kurt ve Nursel Karagöz. Ankara’ya yürüyorlar. Seslerini biz duyduk. Kadınlara güveniyorum.”

‘CUMHURİYET GAZETESİ BASININ AKADEMİSİDİR’

Cumhuriyet davasına da değinen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Cumhuriyet çalışanları aylarca hapiste yattı. Akın Atalay, 499 gündür hapiste. Yurt dışındaydı. ‘Kaçacak’ diye gözaltına aldılar. Niye kaçsın? Cumhuriyet Gazetesi basının akademisidir. Sevsin sevmesin herkes Cumhuriyet Gazetesi’ni okur.Her Cumhuriyet çalışanı Uğur Mumcu’nun öğrencisidir ve Uğur Mumcu gibi dik ve onurlu durur. Biz, görüşü ne olursa bütün gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz.Yerel medyaya da baskı var, Ordu’da bir televizyon var 25 yıldır yayın yapan. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yolsuzluklarını gündeme getirdiler diye yayın yapmasına izin vermiyorlar.

Gazeteci gücü denetleyecek ki halk doğru bilgilensin. Medya özgülüğünü koruyabilirsek demokrasi yolunda en güzel ve doğru adımı atmış olacağız.Basın hürriyeti ancak hatalarını düzeltmek istemeyen hükümetler için tehlikedir. Vatanı düşünüyorsan, vatan için çalışıyorsan basın özgürlüğü bir nimettir.”

‘İTTİFAK YASASI’

İttifak yasa teklifinin 7 özelliği olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu bunları şöyle sıraladı:

1- Haksız temsil artıyor, milli irade gasp ediliyor.

2- Baraj fiilen artarak devam ediyor. 12 Eylül yüzde 10 barajını getirmişti. 20 Temmuz darbecileri bunu savunuyor. İki baraj getiriyorlar, bir yüzde 10, bir yüzde 51.

3- Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı. Temsilde adalet ortadan kalkıyor.

4- Bu teklif seçim güvenliğini ortadan kaldıracak. Bu ne demektir, referandumda geçersiz olan mühürsüz oy pusulalarının şimdi geçerli olmasıdır. Bu teklif referandumun gayrımeşru olduğunun kanıtıdır.

5- Bu teklif aynı zamanda sopalı bir seçim hazırlığıdır.

6- Partilerin denetimini azaltma amaçlanmaktadır. Hanedanın memurları sandığın başında görev yapacak.

7- Vali istediği sandığı istediği yere koyabilecek.

Buradan milletime sesleniyorum. Masa başında milletvekili sayısını artıracağız diye düşünenleri sandığa gömeceğiz.