‘KDHC lideri, Trump'ın Beyaz Saray'a davetini kabul etti’

‘KDHC lideri, Trump'ın Beyaz Saray'a davetini kabul etti’

ABD ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşmadan sonra KDHC lideri Kim Jong-un’un Trump’ın Beyaz Saray davetini kabul ettiği ileri sürüldü.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) lideri Kim Jong-un'un dün Singapur'da gerçekleştirdiği tarihi buluşmanın yankıları sürüyor. BBC Türkçe’de yer alan habere göre KDHC devlet haber ajansı KCNA, Trump'ın Kim Jong-un'u Beyaz Saray'a davet ettiği iddia edildi.

Trump'ın teklifini kabul eden Kim de, ABD Başkanını onu Pyongyang'a davet etti.

KDHC medyası, Kore Yarımadası'nda barış ve istikrar koşullarını sağladığı gerekçesiyle liderleri Kim’e desteğini ifade ederken, zirvenin, ABD ile düşmanlıkları bitirecek yolun başlangıcı olduğu görüşü de manşetlerde yer aldı.

Trump da, Kim'le 'tarihi' bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Trump, Twitter'dan paylaştığı mesajda "Dünya olası bir nükleer felaketten büyük bir geri adım attı. Füze denemeleri ve araştırmaları artık olmayacak. Teşekkürler Kim!" ifadelerini kullandı.


Kore medyasında Singapur zirvesinden çıkan ortak metin paylaşıldı.

Nükleer silahsızlanmanın taahhüt edildiği ortak bildiride, Trump’ın bunun karşılığında KDHC ile "savaş oyunlarına son vereceklerini" söylemişti. Bunun da, Güney Kore ile yürüttüğü askeri tatbikatların sonlandıracağı anlamına geldiği ifade edilmişti.

ABD ve Güney Kore'nin yaptığı söz konusu ortak tatbikatlar, KDHC’nin tepkisini çekiyordu.

‘SOMUT BİR ADIM YOK, BELİRSİZ’ GÖRÜŞÜ

Haberde, bazı yorumcuların zirvede nükleersizleştirmeye ilişkin yeni ya da somut bir adım olmadığı yönündeki görüşleri dile getirildi. Nitekim, iki liderin imza attığı bir sayfalık metinde de nükleersizleşme taahütünün yaşama nasıl geçeceğinin anlaşılmadığı belirtildi.