'Katliamlarıyla Tanınan Blackwater Afganistan'da Kullanılacak'

'Katliamlarıyla Tanınan Blackwater Afganistan'da Kullanılacak'

Amerikan medyasında yer alan iddialara göre, Trump Irak'ta birçok katliamla adını duyuran Blackwater'ı Afganistan'da devreye sokacak. Böylece Afganistan'da 17 yıldır işgalci olan ABD ordusu geriye çekilip yerine profesyonel askerler kullanılacak.

Bugün ortaya atılan bir iddiaya göre, Donald Trump, ABD'nin Irak'ı işgali sonrasında birçok sivilin katliamıyla adını duyuran Blackwater'ın kurucusu Erik Prince'in Afganistan'da “savaşı özelleştirme” önerisine destek verecek.

NBC'nin haberine göre, Prince’in önerisi kabul edilirse Afganistan savaşında ABD askeri birliklerinin yerini doğrudan Trump’a rapor verecek ABD elçisi için çalışacak özel paralı askerler alacak. Öte yandan ABD medyasına göre Trump’ın ulusal güvenlik ekibinin, askeri yetkililerin ve kongre üyelerinin bu öneriyle ilgili endişeli oldukları belirtiliyor.

'DANIŞMANLAR PEMBE TABLO ÇİZİYORLAR'

Blackwater'ın kurucusu Erik Prince ise, Trump’ın özelleştirme planına karşı çıkan danışmanlarının, Taliban ile barış görüşmeleri için gösterdikleri çabalarla başkana sanki barış çok yakınmış gibi “pembe bir tablo” çizdiklerini öne sürdü. Prince, önerisiyle ilgili Trump ile doğrudan konuşmadığını fakat dikkatleri çekmek için gelecek günlerde medya kampanyası başlatmayı planladığını dile getirdi. Prince, planıyla ilgili yakın zamanda Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bazı yetkililerle görüşmeyi istediğini de kaydetti.

ABD’li üst düzey bir yetkili Trump’ın, Afganistan’a ABD birlikleri yerine özel paralı askerlerin getirilmesiyle, ABD yönetimi kaynaklarının kullanımının azalacağını ve ABD’nin tasarruf edeceğini öne sürdüğü Prince’in kendi çektiği videonun ardında özelleştirmeye tekrar ilgi gösterdiğini söyledi.

'PRİNCE'İN ÖNERİSİ KABUL EDİLEMEZ'

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir sözcü ise, Erik Prince’in önerisi üzerinde düşünülmediğini ifade etti. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili de yaptığı açıklamada Prince’in önerisinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Danışmanlarının, Trump’ın Afganistan’daki savaşla ilgili sabırsız davranarak Prince’in planı gibi önerileri ciddi şekilde düşünmesinden ya da Afganistan’dan tamamıyla çekilmesinden kaygı duydukları belirtiliyor.

ABD’nin Afganistan’da yaklaşık 15 bin askeri bulunuyor.

BLACKWATER KİMDİR?

Blacwater 1997 yılında ABD'de kurulan silahlı bir özel güvenlik şirketi. ABD'nin bazı eyaletlerinde kurduğu kamplarda paralı asker yetiştiren ve bunları dünyanın birçok bölgesinde savaşa katan Blackwater'ın kurucusu, Amerikan Deniz Kuvvetleri'nde özel birliklerde çalışmış Erik Prince.

Adını özellikle Irak işgali sonrası yaşanan sivil katliamlarla duyuran bu paramiliter örgütlenme, birçok işkence yöntemini kullanmasıyla da tanınıyor. 

Eski ABD Başkanı George W. Bush'a yakınlığıyla bilinen Blackwater'ın görevinin, Irak işgali sırasında 'Amerikan diplomatları korumak' olduğu açıklanmış ancak bunun dışında birçok alanda savaşta fiilen görev almıştı.

CIA'nın yan kuruluşu olarak da anılan Blackwater'ın kurucusu Erik Prince daha önce birçok kez Türkiye'ye gelmiş ve görüşmelerde bulunmuştu.