Kanser hastaları için emsal karar

Kanser hastaları için emsal karar

Eğitim Sen, kanser hastası olan üyesi açtığı davayı kazandı. Karar, benzer durumdaki kanser hastaları için emsal teşkil ediyor.

Eğitim Sen, kanser hastası olan üyesi Ayşe Tuna adına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na açtığı davayı kazandı. Karar benzer durumdaki kanser hastaları için emsal niteliğinde.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi Ayşe Tuna, Çanakkale Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi’nde öğretmen olarak görev yapıyor. Tuna, meme kanseri teşhisinin konulmasının ardından kemoterapi tedavisi görmeye başladı. 2017’de geçirdiği ameliyat sonrası üç haftada bir “Pertuzumab” etkin maddeli “Perjeta” isimli ilaç kullanması gerekti. Ancak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, tek doz fiyatı 6 bin 655 TL olan ilacı karşılamadı. Tuna gibi birçok kanser hastası kullanmak zorunda oldukları bu ilacı kendi olanakları ile almak zorunda bırakıldı.

EĞİTİM SEN PEŞİNİ BIRAKMADI, KAZANDI

Eğitim Sen, üyesi Tuna adına 15 Ocak 2018 tarihinde Ankara 17. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. İdare Mahkemesi, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum savunmasını almadan yürütmeyi durdurma kararı verdi. Eğitim Sen'in açtığı davanın kararı, benzer durumdaki hastalar için emsal olma özelliği taşıyor.