Kalp Krizini Yıllar Öncesinden Tahmin Edebilen Uyarı Sistemi Geliştirildi

Kalp Krizini Yıllar Öncesinden Tahmin Edebilen Uyarı Sistemi Geliştirildi

Bilim insanları ölümcül kalp krizini yıllar öncesinden tahmin edebilen bir uyarı sistemi geliştirdiler.

Çeviri: Metehan Akman

Bilim insanları, “işleyen saatli bomba” konumundaki atardamarları tespit ederek ölümcül kalp krizlerini yıllar önceden tahmin edebilecekleri bir yöntem geliştirdiler. Bu sistemle doktorlar en fazla risk altındaki hastalara daha ileri tedavi yöntemleri uygulayabilecekler.

Kalp krizlerinin bir numaralı sebebi, iltihaplanan tabakaların -atardamar duvarında birikmiş yağların- bir sonucu olarak hasar gören ve kan akışını sağlayamayan atardamarlardır.
Kalp krizini tetikleme ihtimali yüksek olan tabakaların hangileri olduğunun anlaşılması yoluyla doktorlar, en büyük risk altında bulunan hastalara daha ileri tedavi yöntemlerini uygulayabilirler.

Tahmine dayanan bu teknik, en tehlikeli atardamar plaklarının ortaya çıkardığı yağ üreten kimyasal işaretlerini arar. Atardamarı saran yağın bilgisayarlı tomografi görüntülerinin incelenmesiyle bilim insanları ayrıca kalp krizinin gerçekleşmesinden yıllar önce ölümcül kalp krizi riski altındaki hastaları belirleyebiliyorlar.

KALP KRİZLERİ YILLAR ÖNCESİNDEN TAHMİN EDİLDİ

Yağ Atenüasyon İndeksi (YAİ) olarak adlandırılan yeni bir kalp krizi uyarı sistemi, tıbbi bir yayın olan The Lancet dergisinde yayınlanan geniş kapsamlı bir çalışmada test edildi. Bu çalışmanın bulguları aynı zamanda Almanya’nın Münih kentinde yapılan Avrupa Kardiyoloji Derneği kongresinde de sunuldu. Çalışma, Almanya’dan ve Amerika’dan bilgisayarlı tomografide koroner BT taramasına ya da anjiyografiye giren 3,900 kalp hastasının 10 yıllık gelişimini inceledi. YAİ, ölümcül kalp krizlerini, onların gerçekleşmelerinden yıllar önce tahmin etti. Araştırmaya göre normalin dışında YAİ’ye sahip hastaların sonraki beş yıl içinde ölümcül bir kalp krizi geçirme riskleri, normal raporlara sahip hastalara oranla 9 kat daha fazla.

'ERKEN MÜDAHALEDE BULUNMAMIZA İMKAN SAĞLAYABİLİR'

Oxford Üniversitesi’nde görev yapan Profesör Charalambos Antoniades bu yeni teknolojiyle ilgili şunları söyledi: “Bu yeni teknoloji birincil ve ikincil koruma yöntemleri için dönüştürücü olabilir. Her gün uygulanan rutin bir testten geliştirilen ve şu anda tüm risk ölçümlerinde ve invazif olmayan testlerde gözden kaçırdığımız, kendi deyimimizle 'rezidüel katdiyovasküler risk'i ölçen biyo işaretleyicilere ilk kez sahip oluyoruz. Birinin kalp krizi riski altında olduğunu bilmemiz, bunu önleyecek kadar erken müdahalede bulunmamıza imkan sağlayabilir. Umuyorum ki bu biyo işaretleyiciler gelecek yıllarda standart koroner BT anjiyografi raporlarının ayrılmaz bir parçası olurlar.”

KALP HASTALIĞI DÜNYADAKİ EN YAYGIN ÖLÜM SEBEBİ

Her yıl sadece İngiltere’de bile 100,000 insan kalp krizi ya da bunun sonucu olan bir inme durumundan dolayı hayatını kaybetmekte. Kalp hastalığı ve inme, dünya çapında en yaygın iki ölüm sebebi olmaya devam ediyor. Yine de bir kalp krizini tetikleyebilecek bir plak oluşumu ihtimalini erken bir evrede tespit etmenin hali hazırda bir yolu bulunmuyor.

'İŞLEYEN SAATLİ BOMBA'

Araştırmaya maddi destek sağlayan İngiltere Kalp Vakfı’nın yöneticilerinden Profesör Metin Avkıran konuyla alakalı şunları söyledi: “Çoğu kalp taraması büyük plaklar yüzünden ortaya çıkan tıkanmaları tespit etmek için oldukça verimli, ancak damarda çatlamaya ve kalp krizine sebep olma ihtimali yüksek olan daha küçük plaklar söz konusu olduğunda bu durum değişiyor. Bu yeni teknik, kalp krizi riski altındaki “işleyen saatli bomba” hastalarını tespit etmek ve onları daha yoğun bir tedavi sürecine yönlendirmek için doktorlara imkan sağlayarak şu anki durumu değiştirebilir. Bu hiç şüphesiz pek çok yaşam kurtaracaktır.”

Kaynak: independent.co.uk

DAHA FAZLA