'Kahvaltı' Metabolizma İçin Düşünülenden Daha Önemli

'Kahvaltı' Metabolizma İçin Düşünülenden Daha Önemli

Yeni araştırmalar gösteriyor ki günün "en önemli öğünü" olan kahvaltı metabolizma üzerinde oldukça etkili.

İleri Haber

Çeviri: Metehan Akman

Son yıllarda, açlık süresince ideal görülen “yağ yakım oranı” üzerine o kadar odaklandık ki öğleden önce yemek yemeyi yalnızca düşünmek bile neredeyse bir suç oldu. Aynısı açlığın ve sınırlı karbonhidrat tüketiminin kullanıldığı ketojenik diyet için de geçerli. Amacım, her ne kadar tüccarlar para kazanmak için onu istismar etse de bu diyeti aşağılamak değil, yalnızca sağlıklı kalmanın pek çok yolu olduğunu hatırlatmak.

SPORDAN ÖNCE KAHVALTI YAPMANIN ÖNEMİ

Konuyla alakalı Bath Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, günün “en önemli öğünü” hakkında eskiden beri söylenenleri yeniden ortaya koyuyor: Üniversitemizin araştırmacılarının bulgularına göre spor yapmadan önce kahvaltı etmek, vücudun egzersiz sırasında karbonhidrat yakmasını ve sonrasında hazmı hızlandırmasını tetikleyebilir.

The American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism isimli dergide yayınlanan araştırmada yalnızca on iki sağlıklı erkek gönüllü kullanıldı, yani denek sayısı oldukça azdı. Dr. Javier Gonzalez, antrenmandan önce -bu deneyde bir saat bisiklete binmek- kahvaltı etmenin spor sonrasında tüketilen gıdaları etkileyip etkilemediğini merak ediyordu. Bisiklete binmeden iki saat önce tüketilen sütlü yulaf ezmesinin vücudumuzun sindirim, emilim ve spordan sonra tüketilen gıdaların vücuda katılım hızını artırdığını keşfetti.

'KAHVALTI VÜCUDU DAHA FAZLA KARBONHİDRAT YAKMAYA YÖNLENDİRİYOR'

Araştırmaya katılan bir diğer isim olan doktora öğrencisi Rob Edinburgh ise kahvaltının, vücudumuzu daha fazla karbonhidrat yakmaya yönlendirdiğini öne sürdü: Keşfettiğimiz bir diğer şey ise spordan önce kahvaltı etmenin spor sırasında yakılan karbonhidrat miktarını artırdığı ve yakılan karbonhidratın sadece yeni yenilen kahvaltıdan değil, aynı zamanda kaslarımızda glikojen olarak depolanan karbonhidrat olduğudur.

AÇ KALMAK METABOLİZMAYI ETKİLİYOR

Tıpkı yemek gibi aç kalmak da metabolizmamızı etkiliyor. Araştırmacılar, perhiz üzerine daha önce yapılan araştırmaların gerçeği yansıtmıyor olabileceğini düşünüyorlar. Örneğin, doktorlar tarafından sıklıkla uygulanan ve kan alımından önce bir süre aç kalmış olmayı gerektiren testler var. Gonzalez’e göre bu insanların gerçek düzenlerini yansıtmıyor ve yalnızca vücudumuzun gıdaları nasıl kullandığını görmek istiyorsak kullanılmalı.

BÜYÜME HORMONU METABOLİZMADA ETKİLİ

Araştırmanın tek sonucu bu değil. 2011’de Intermountain Medical Center Heart Institute’ta kalp hastalıklarına dair yapılan bir araştırmaya göre perhiz, büyüme hormonunun kadınlarda %1300, erkeklerde ise %2000 gibi müthiş bir oranda artmasını tetikledi. Büyüme hormonu, kas gelişimi ve yaşam süresi ile birlikte ayrıca metabolizmanın hızlanmasında da etkili.

Araştırmanın bu satırları, ketojenik diyeti ve kontrollü açlığı savunanların, yemek yenilen saatlerin kısıtlanmasının yararları üzerine tartıştıkları bir bölüm. Gece boyu aç kaldıktan sonra atlanmasının çok olası olduğu düşünüldüğünde, kahvaltı en çok ihmal edilen öğün olmaya devam ediyor.

Bunun dışındaki başka bazı araştırmalar ise bu yöntemin kısa vadede etkili olmasına rağmen uzun vadede uygun olmadığını öne sürüyor. Dayandıkları veri analizleri de gösteriyor ki kısa vadeli metabolik gelişim daha uzun bir sürede zararlı olabiliyor.

HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR

Ekip daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtse de, araştırmanın umut verici sonuçlarından birisi, bahsi geçen yöntemin tip 2 diyabete ve kalp-damar rahatsızlığına sahip hastaların tedavisinde kullanılması olabilir. Bu hastalar için düzenli antrenmanın önemi düşünüldüğünde, ne zaman yemek yiyeceklerine dair daha hassas bir tablo, uzun vadede hastalık tedavisi için oldukça önemli.

Kaynak: bigthink.com
 

DAHA FAZLA