Kadınları, en yakınları öldürmeye devam ediyor

Kadınları, en yakınları öldürmeye devam ediyor

Mayıs ayında kadınların 10’u evli olduğu erkek tarafından, 6’sı akrabası, 4’ü oğlu, 2’si ayrıldığı erkek ve 1’i babası tarafından öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun basına yansıyan haberlerden derlediği rapora göre, 2018 yılının mayıs ayında 37 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Şiddete bağlı kadın ölümlerinde yüzde 39 azalma var” şeklinde açıklamasının da hatırlatıldığı raporda, “Ancak her gün haberlere düşen kadın cinayetleri, cinsel şiddet ve çocuk istismarı haberleri bu açıklamanın tam tersini gösteriyor” denildi.

37 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Rapora göre, bir önceki aya göre kadın cinayetlerinde artış oldu. Kadın cinayetlerinde bu ay 13 kadının ölümü şüpheli ölüm iken, 12 kadının ölümü tespit edilemedi. Bu ay kadın cinayetlerinde şiddetin boyutu da arttı, canice cinayetler gerçekleşti.

Konya’da 69 yaşındaki Ayşe Saçıkaralı bir dere yatağında bedeni parçalanmış halde cansız bulundu.

Bu ay içerisinde en çok kadın cinayetlerinin işlendiği iller ise şu şekilde: Bursa’da 7, Edirne’de 3, İstanbul’da 2.

ÇOCUK İSTİSMARI DEVAM EDİYOR

Çocuk istismarına dair basına yansıyan haberlerden 23 çocuğun bu suça maruz kaldığına değinilen raporda, gerçek rakamların bundan çok daha fazla olduğunun bilindiği kaydedildi.

Buna göre, çocukların 12’si tanımadığı kişiler tarafından istismara, kamuya açık alanlarda uğradılar.

Antalya’da düştü denilerek hastaneye götürülen 2.5 yaşındaki Suriyeli bebeğe istismar uygulandığı tespit edildi, bebeği hastaneye getirenler gözaltına alındı.

Adıyaman’da sokak ortasında 11 yaşındaki çocuk okul servisini beklerken oradaki esnaf İlyas B. tarafından taciz edildi.

17 KADINA CİNSEL ŞİDDET

 2018 mayıs ayında 17 kadına cinsel şiddet uygulandı.

Kadınların 7’si tanımadığı erkekler tarafından,6’sı tanıdıkları tarafından,  2’si işvereni, 1’i dini nikahlı eşi, 1’i babası tarafından cinsel şiddete maruz kaldı.

Adana’da 33 yaşındaki İlkay Ç., bir taksi şoförü tarafından zorla eve götürüldü, şiddete uğrayan kadın balkona çıkıp yardım istedi. Şüpheli gözaltına alındı.

KADINLARI EN YAKINLARI ÖLDÜRÜYOR

Mayıs ayında kadınların 13’ü şüpheli ölümle hayatlarından oldu, 12’si tespit edilemedi, 6’sı ekonomik nedenlerle, 3’ü kendi hayatına dair karar almak isterken, 2’si boşanmak ve 1’i barışma teklifini reddettiği için öldürüldü. 

Bu ay kadın cinayetlerinde 14’ünün faili tespit edilemezken, 10’u evli olduğu erkek tarafından, 6’sı akrabası, 4’ü oğlu, 2’si ayrıldığı erkek ve 1’i babası tarafından öldürüldü.

Öldürülen kadınların 15’i 36-65 yaş aralığındayken, 4’ü 26-35 yaş arasında, 3’ü 19-25 yaş arasında.

Kadınların 14’ü ateşli silahla, 8’i kesici aletle, 2’si boğularak, 1’i asılarak ve 1’i darp edilerek öldürülürken, 14’ünün nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi.

DAHA FAZLA