Kadın öğrenciler kendi yurtlarına geri dönmek istiyor!
Haber verilmeden yurtlarından edilen Sadabad Kız Öğrenci Yurdu’ndaki kadın öğrenciler, taleplerinin karşılanmasını istiyor.
Ersan Kınık - @ErsanKinik
İstanbul Kağıthane’de kadın öğrenciler için hizmet veren KYK Sadabad Kız Öğrenci Yurdu öğrencileri, kendilerine haber dahi verilmeden başka bir yurda nakledildi. Sadabad Kız Öğrenci Yurdu’nun erkek öğrenci yurduna dönüştürüldüğü belirtilirken, yurttaki öğrencilere konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.
‘BİLGİLENDİRME BİLE YAPMADILAR!’
İleri Haber’e konuşan bir öğrenci, başka bir yurda nakledildiklerini, yurttaki bir öğrencinin tesadüf eseri e-Devlet üzerinden öğrenmesiyle haberdar olduklarını ifade etti. Konuyu yurt yönetimine sorduklarında da herhangi bir bilgi alamadıklarını kaydeden öğrenci, “Bize sadece pazartesi gününü bekleyin dediler. Olay meydana geldiğinde 12 Ağustos’tu. Üzerinden 10 gün geçti ve dün yurt yönetimi Telegram grubumuza bir mesaj atarak, yurdun erkek yurduna dönüştüğünü söyledi. SMS ile dahi bir bilgilendirme yapılmadı. Şimdi bile haberi olmayan arkadaşlarımızın olduğunu düşünüyorum” dedi.
Zeytinburnu’ndaki Atatürk Kız Öğrenci Yurdu’na nakledildiklerini öğrendiğini söyleyen öğrenci, daha önceki yurtta 2 ve 3 kişilik odalarda kaldıklarını ancak yeni nakledildikleri yurtlarda odaların 6 kişilik olduğunu “yatak numaramızı sorduğumuzda 5-6 gibi yatak numaralarının söylenmesiyle” öğrendiklerini kaydetti.
YAŞAM STANDARTLARI DÜŞTÜ, ÖDEYECEKLERİ ÜCRET AYNI KALDI!
Sadabad Kız Öğrenci Yurdu’nun 6’ncı tip KYK yurdu olduğunu ve buna bağlı olarak da ücretinin zamlı hâliyle 800 TL’ye yükseldiğini söyleyen öğrenci, yeni nakledildikleri yurttaki standartların önceki yurda göre çok daha düşük olmasına rağmen, yurdun 6’ncı tip Cevizli Kız Öğrenci Yurdu’na bağlı olduğu için ödeyecekleri ücretin değişmeyeceğine dikkat çekerek şu sözleri kaydetti:
“Yeni yurdumuz Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu diye geçiyor, Cevizlibağ Yurdu’nun hemen yanında bulunuyor ve ana binaya bağlı bir yurt. Cevizlibağ Yurdu, 6’ncı tip KYK yurdu olarak geçiyor. Bizim önceki yurdumuz da 6’ncı tip KYK yurduydu ama şimdi gittiğimiz yurtta odalarımız 6 kişilik, tuvalet, banyolar oda içerisinde dahi değil ve ortak kullanımda. Ana binanın koşulları iyi olduğu için ve biz de ana binaya bağlı gözüktüğümüz için normalde daha düşük ücret ödememiz gerekirken yine 800 TL ödeyeceğiz”
Yeni yurda nakledildikleri için okula gidiş geliş saatlerinde ciddi bir artış olacağını ifade eden öğrenci, yol uzunluğunun ve çalışma alanlarının azalmasının derslerine de yansıyacağından endişeli olduğunu vurgulayarak nakil kararının geri alınması talebinde bulunduklarını söyledi.
‘ÇOK SİNSİCE BİR DURUM…’
Seslerini yeterince duyurma şansı bulamadıklarını söyleyen öğrenci, “Bize resmen eşya gözüyle, sayı gözüyle bakıldı. ‘O yurttan aldık diğer yurda attık kimseyi de mağdur etmedik’ gibi bir şey düşünüyorlar ama durum asla öyle değil. Sesimizi duyurmaya çalıştık ama hem okul döneminde olmadığımız için hem de birçoğumuz İstanbul dışında olduğumuz için bir araya gelip sesimizi yükseltemedik. Bunu yapmaları ve bizi bilgiden dahi mahrum bırakmaları çok sinsice bir durum maalesef. Bu durumu kadın öğrencilerine karşı yapmalarını çok büyük bir negatif cinsiyet ayrımcılığı olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.
İsmini paylaşmak istemeyen öğrenci, son olarak nakil kararının geri alınmasını ve “bu yanlıştan” geri dönülmesi talebinde bulundu.