İstanbul’un göbeğindeki okul yıkıldı, 4 bin öğrenci prefabrikte eğitim görüyor!

İstanbul’un göbeğindeki okul yıkıldı, 4 bin öğrenci prefabrikte eğitim görüyor!

AVM ve rezidans için yıkılan Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan 4 bin öğrenci prefabriklerde eğitim görüyor. Prefabriğin kısa vadeli bir çözüm olduğunu belirten okul çalışanları, çözümün boşaltılan okul binalarının yıkılarak, acilen yerinde yeniden inşasında olduğunu vurguluyor.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

AKP hükümetinin başı Tayyip Erdoğan, 2018 eğitim-öğretim yılının büyük değişiklikler ve reformların yılı olacağını söylerken, öğrenciler için yeni eğitim dönemi birçok sorunla birlikte başladı.

Taş Yapı tarafından yapılan AVM ve rezidans inşaatı nedeniyle önce çökme tehlikesiyle burun buruna gelen, ardından da binaları yıkılan İstanbul’un en eski meslek şişesi Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gören 4 bin öğrenci, yeni eğitim dönemine büyük sorunlarla başladı. Eğitim gördükleri binaları boşaltılan, geriye kalan blokları da de atıl durumda bırakılan lisenin binlerce öğrencisi prefabrikte eğitim görüyor.

Okulun boşaltılan binası...

Okul çalışanları, Taş Yapı’nın inşaatlarının olduğu bölgedeki binaların yıkıldığı gibi ertesi gün yapım süreci başlatılırken, boşaltılan okul binalarının yerine yapılan prefabriklerde eğitimin, kısa süreli bir çözüm olarak tanımlanabileceğini fakat çözümüm okulun inşaatının bir an önce bitirilmesi olduğunu vurguluyor.

PREFABRİK ÇARE DEĞİL, ÇÖZÜM; OKULUN YENİDEN İNŞASI

Ranta kurban giden araziye kurulan prefabrik derslikler, şimdiden hem öğrenci ve eğitimcilerin sağlığını hem de eğitimin kalitesini tehdit etmeye başladı. Lisede görevli öğretmen ve aynı zamanda Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı olan Ayfer Koçak, okuldaki sorunları İleri Haber’e anlattı.

Prefabriklerde eğitime başladıklarını anlatan Koçak, “4 bin civarında öğrenci eğitim görüyor” bilgisini verdi. Önceki eğitim dönemlerinde 10 bin öğrencinin eğitim gördüğü okulun, yaşanan sorunlar nedeniyle tercih edilmediğini ve nüfusunun düştüğünü belirten Koçak, “Mevcudumuz düşüyor. Yıkımdan sonra oldu. Aileler çocukların prefabriklerde eğitim görmesini istemiyor. Bu sene yapılan yerleştirmelerde de çok ciddi anlamda düşüş var” diye konuştu.

ÇATIDAN YAĞMUR SIZIYOR, KATLAR SALLANIYOR…

Okuldaki koşullardan bahseden Koçak şunları anlattı:

“Henüz ilk hafta olduğu için az sayıda öğrenci olduğu halde çok yoğun gürültü oluyor öğrenciler içeri girdiği gibi. Üstte öğrenciler olduğu zaman alt taraf sallanıyor. Şu anda havaların henüz iyi olması nedeniyle bütün camları açarak havalandırma gerçekleştirebiliyoruz ama kışın çok yoğun bir havalandırma problemi ortaya çıkacak. Çok uzun koridorlar var prefabrik içerisinde. İyi bir süreç beklemiyor bizi. Şimdiden geçen haftaki yağmurda su çatıdan duvarlara aktı. Eğitim öğretim için uygun değil. Etrafında çok yoğun bir inşaatın olması da problem.”

BİNALAR YAZ DÖNEMİNE RAĞMEN YAPILMADI

Okul çevresindeki inşaatta yoğun bir çalışmanın henüz olmadığını fakat başladığında eğitim kalitesini etkileyeceği hususundaki endişesini de paylaşan öğretmen şöyle devam etti: “Bazı binalarımız yıkıldı, A ve B bloklarımız boşaltılmış bir şekilde duruyor ama atıl durumdalar. Bunların yıkılıp yerine yeni okulun yapılması gerekiyor ama bu konuyla ilgili de yaz dönemi boşaltılmış olmasına rağmen en ufak bir çalışma yapılmadı.”

OKUL İDARESİNE DE AÇIKLAMA YAPILMIYOR

“Diğer atölyelerin olduğu bölge, C blok, yani Taş Yapı’nın kendi binalarını yapmış olmayı hedeflediği yerler boşalttığımız gibi ikinci gününü beklemeden yıkım gerçekleşiyordu. Fakat yazın başında boşaltılmış olmasına rağmen A ve B blok, okulun yapılması gereken bölgede herhangi bir ilerleme ve çalışma yok. Olduğu gibi atıl bir şekilde bekliyor. İdareye de herhangi bir açıklama yapılmıyor.”

İNŞAAT SÜRECİ OKUL ÇALIŞANLARININ ÜZERİNE YIKILDI

Koçak, söz konusu sorunlardaki en büyük emeğin de okul çalışanlarının sırtında olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Okul çalışanları, özellikle temizlik emekçileri çok yoğun çalışıyor. Yine atölye hocaları atölyeleri taşıma ve yerleştirme konusunda çok yoğun bir çaba içerisinde. İnşaat ve taşınma süreci aslında okul çalışanları üzerine yıkılmış durumda.”

'ÇÖZÜM; OKULUN ACİLEN YERİNDE YENİDEN İNŞASINDA'

Okul öğretmeni Koçak, söz konusu sorunlara ilişkin çözümün okulun taşınmasında değil yerinde yeniden inşasında olduğunun altını çizerek şu öneride bulundu: “Okulun taşınmasını değil yapılmasını talep ediyoruz. Yazın boşaltılmış olan bölge, bir an önce yıkılıp yeniden yapılmalı.”

İLERİ HATIRLATIYOR

Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisinin Taş Yapı'ya satılmasının ardından birçok bloğu olan okul binalarının çevresinde yıkım başlamış, rezidans ve AVM inşaatının çalışmaları sırasında, öğrencilerin eğitim gördüğü okulun çevresindeki toprak boşaltılmıştı. Ölümle burun buruna gelen öğrencilerin durumu büyük tepki çekmişti. Rant odaklı, çarpı kentleşme nedeniyle yağışların ardından yaşanan toprak kaymaları da okulun etrafında adeta bir uçurumun oluşmasına neden olmuş, öğrenciler ve eğitimciler büyük tehlike yaşamıştı. Yaz dönemi yıkılan binaların yerine yenileri yapılmazken, öğrenciler şimdi de prefabrik yapılarda eğitim almak zorunda bırakıldı.

DAHA FAZLA