İstanbul ve yurt genelinde 'çöl sıcakları’ geliyor

İstanbul ve yurt genelinde 'çöl sıcakları’ geliyor

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Köse, bir süredir yağışlı havanın yaşandığı İstanbul ve ülkenin bu haftadan itibaren sıcak hava dalgası etkisine gireceğini söyledi.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, bir süredir yağışlı havanın yaşandığı İstanbul ve ülkenin bu haftadan itibaren sıcak hava dalgası etkisine gireceğini söyledi.

‘EYYAM-I BAHUR SICAKLARI’

AA’ya konuşan Köse, ülkenin güney sahilleri ile kıyı Ege'de kuru ve kavurucu sıcakların başladığını dile getirdi ve "Antalya, Adana gibi illerde havaalanında uçaktan inildiğinde, insanın yüzüne sanki sıcak üfleyen fan vurur ve bir anda etraf bulanıklaşır. İşte bu eyyam-ı bahur sıcakları olarak adlandırılır. Bugünlerde de o sıcakları yaşıyoruz” dedi.

İstanbul'da hava sıcaklıklarının bu haftadan itibaren 35 dereceye çıkacağını belirten Köse, güney ve güneydoğu bölgelerindeki sıcaklığın ise 40 derece ve üzerinde seyredeceğini belirtti.

İLERİ’NİN NOTU: EYYAM-I BAHUR SICAKLARI NEDİR?

Eyyam-ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Kuzey yarımkürede, Temmuz ve Eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih Ocak ve Mart aylarına arasına tekabül eder.

 

DAHA FAZLA