'İstanbul Seninle Kazanacak' diyen yurttaşlar, bağımsız bir seçim çalışması için bir araya geldi

'İstanbul Seninle Kazanacak' diyen yurttaşlar, bağımsız bir seçim çalışması için bir araya geldi

Aralarında milletvekilleri ve sosyalistlerin de yer aldığı yurttaşlar, 23 Haziran sürecinde AKP-MHP gaspına karşı İstanbul’da yapılması gerekenleri konuşmak ve CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu lehine bağımsız bir seçim çalışması için Levent Kültür Merkezi’nde bir araya geldi.

Nazlı Eda Piyade

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için verilen skandal iptal kararının ardından, 23 Haziran’daki tekrar seçim için geçtiğimiz günlerde yapılan bir çağrıyla "İstanbul Seninle Kazanacak" diyen yurttaşlar, Levent Kültür Merkezi'nde bir araya geldi.

31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul'u kaybeden AKP’ye karşı 23 Haziran'da yapılacak tekrar seçim sürecinde neler yapılabileceğinin konuşulduğu forumun açılışına geçilmeden önce, ani bir şekilde geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Türkiye İşçi Partisi (TİP) Merkez Komitesi üyesi ve İşçi Bürosu Sekreteri Utkan Adıyaman (37) anıldı.

'BURASI DEVRİMCİLERİN, SOSYALİSTLERİN, SÜRECE KATKI KOYMAK İSTEYENLER GİRİŞİMİ'

Forum, Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Ali Çerkezoğlu'nun açılış konuşmasıyla başladı. Çerkezoğlu "Buranın kendine has bir iddiası var, burası sosyalistlerin ve devrimcilerin bu sürece katkı koymak isteyenlerin girişimidir" dedi. Çerkezoğlu "İstanbul Seninle Kazanacak" çağrısını şöyle anlattı:

"Bizim için bu çalışmanın özünde, bu ülkenin devrimcilerinin, sosyalistlerinin, demokratlarının tavrını ortaya koymak vardır. Bizler eşitlik, özgürlük ve kardeşlikten yana yaptığımız seçimi, CHP'ye entegre olmuş bir çalışmanın ötesinde sosyalistlerin müdahale etme kararlılığıdır. Bizler, Ekrem İmamoğlu'na oy verme çağrısı yapma tavrını ortaya koyduk"

Çerkezoğlu ayrıca, "HDP'de cisimleşen AKP karşıtı tutumun da korunmasına, kucaklanmasına ihtiyacımız var" dedi.

'İSTANBUL DEĞİŞİRSE TÜRKİYE DEĞİŞİR'

Çerkezoğlu'nun konuşmasının ardından çağrının ortaya çıkış süreci anlatıldı. "İstanbul değişirse Türkiye değişir" şeklinde bir seçim pratiği ortaya konacağı belirtilirken, gönüllülerin İstanbul'un 3 bölgesinde ilçe ve mahallelerde kurulacak saha çalışmalarının örgütlenmesi için çalışmaya başlayacağı söylendi. Ayrıca bir basın ekibi, hukuki destek, sandık güvenliği ve merkezi bir koordinasyon kurulması kararlaştırıldı.

‘AKP İSTANBUL’U VERMEZ’ ALGISI YURTTAŞLARI SANDIKTAN UZAKLAŞTIRIYOR

Buluşmanın forum kısmında, gönüllü yurttaşlar çalışmanın nasıl büyütülebileceğine dair sözler aldı. Forumda, "AKP İstanbul’u vermez" algısının yurttaşları sandıktan uzaklaştıran bir algı olduğunun altı çizildi. Buna karşın, birçok ilçe ve dernekte seçmenlerin yan yana geldiği ve İmamoğlu'na oy çağrısı yaptığına dair verileri de aktaran gönüllüler, tüm motivasyonlarının kaybettikleri seçimi yineleyen AKP'nin yeniden yenilmesi olduğunu söyledi.

CUMARTESİ GÜNÜ BİLDİRİ DAĞITILACAK

Forumun ardından, 25 Mayıs cumartesi günü saat 14.00'da Beşiktaş Kartal Meydanı'nda yapılacak kitlesel bildiri dağıtımına çağrı yapıldı.

ÇAĞRI METNİ

Foruma çağrı metninde şu ifadeler yer almıştı:

İktidarı yenilgiye uğratmanın bir yönü sandıkta; 23 Haziran’da İstanbul halkının seçimini gasp eden iktidarın belediye başkan adayı karşısında, demokrasi mücadelesinin bir gereği olarak Ekrem İmamoğlu’na oy vermek, oy çağrısı yapmak.” “Ama bu yetmez” diyerek devam eden metinde, halkın bağımsız çıkarlarını temel alan, halkın özne olduğu, herkesin katılımına, varlığına açık ve bağımsız bir çalışma ile birlikte emeğin ve halkın haklarının savunulacağı, adalet mücadelesinin büyütüleceği yolu birlikte açmaya çağrı yapılıyor.

İktidarın kaybettiği seçimi tanımadığına işaret eden “İstanbul Seninle Kazanacak!” çağrı metni “İktidarın, kaybettiği seçimi tanımadığı biat etmeyenlerin seçme-seçilme hakkı dahil temel yurttaşlık haklarının yok sayıldığı bir düzendir hükümsüz kılınması gereken.” vurgusunu yaparak İstanbul halkını bir mücadelenin parçası olmaya çağırıyor.

Bir çok aydın, yazar, sanatçı, işçi, kadın, genç, devrimci ve sosyalistin katılacağı, bu sürece taraf olmak, etkin katkı sunmak isteyen herkesin davetli olduğu bu forumda aynı zamanda İstanbul’da yürüyen diğer halk örgütlenmeleri de yer alacak. “İstanbul Seninle Kazanacak!” 23 Mayıs 2019 tarihinde Zübeyde Ana Kültür Merkezi’nde (Levent Kültür Merkezi) saat 19.00’da düzenleyeceği foruma “gasp edileni geri alalım, geleceğimize sahip çıkalım” diyen herkesi davet ediyor.