'İşsizlik önümüzdeki dönemde memleketi yakıp kavuracak başlıca konudur'

'İşsizlik önümüzdeki dönemde memleketi yakıp kavuracak başlıca konudur'

Doç. Dr. M. Hakan Koçak, seçim öncesinde başlatılan tanzim satışı kampanyasını ve ekonomik krizin yurttaşlara etkisini İleri'ye değerlendirdi. Tanzim satışı kampanyasının neden seçimlere kadar olduğunun teşhir edilmesi gerektiğini vurgulayan Koçak, işsizliğin önümüzdeki dönemde memleketi yakıp kavuracak başlıca konu olduğunu dile getirdi.

Özgür Yılmaz / İzel Sezer

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyen ve yazar Doç. Dr. M. Hakan Koçak, AKP'nin yanlış ekonomi politikaları sebebiyle günden güne kendini daha da fazla gösteren ekonomik krize ilişkin İleri Haber'e konuştu. 

Tanzim satışların krizin yoksulları vurduğunun itirafı olduğunu söyleyen Koçak, tanzim satışı kampanyasının neden seçimlere kadar olduğunun da teşhir edilmesi gerektiğini vurguladı ve işsizliğin önümüzdeki dönemde memleketi yakıp kavuracak başlıca konu olduğunu dile getirdi.

"Tanzim satışlar AKP açısından krizin varlığının ve yoksulları vurduğunun itirafıdır" diyen Koçak, "Gerçekte devletin sürdürmesi gereken sosyal politika işlevlerini yalnız ve ancak seçimlerde oya dönüştürmek, destekçi kazanmak için patronaj ilişkileri ağı içinde hayata geçirmek bir AKP klasiğidir ve yine böyle olmuştur. Muhafazakar neo-liberalizmin alameti farikası tam da budur. Emekçiler için yoksulluk getiren ekonomik politikaları uygularken görünmez olmak; bu politikaların mağduru olan kesimlerin karşısına ise yardım dağıtan özne (parti, belediye, saray, başkan vb.) olarak çıkıp çaresizliği sömürmek şimdiye dek bu iktidarı ayakta tutan oyundur" dedi.

'KAMPANYANIN NEDEN SEÇİMLERE KADAR OLDUĞU TEŞHİR EDİLMELİ'

Fikir olarak tanzim satışların, üretici-tüketici arasındaki aracıları kaldırarak, kooperatif mantığı içinde hayata geçirilmesi öngörülen bir seçenek olarak her zaman solun politikaları içinde yer aldığını söyleyen Hakan Koçak, "Genelde yurttaşlara ama öncelikle alım gücü en düşük olanlarına ucuz (ya da karşılıksız) gıda temini solun savunduğu, imkan bulduğunda uyguladığı bir fikirdir. Dolayısıyla solun tanzim satışların bu niteliğini vurgulaması, AKP'nin bu noktaya gelmek durumunda kalmasını teşhir etmesi uygun olacaktır. Öte yandan bu kampanyanın neden yalnızca seçimlere yönelik ve seçimlere kadar olduğu da sorulmalı, teşhir edilmelidir" ifadelerini kullandı. 

'İŞSİZLİK ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE MEMLEKETİ YAKIP KAVURACAK BAŞLICA KONUDUR'

"Krizin içinde olduğumuzun tüm göstergeleri, başta işsizlik olmak üzere, var zaten. İşsizlik zaten AKP iktidarının sosyal politikalarının yumuşak karnıydı, bu meselede performansları zayıftı" diyen Koçak, "Hem dünyada kapitalizmin derinleştirdiği ve yaygınlaştırdığı sistemsel-yapısal işsizlik hem de rejimin yarattığı neo-liberal yıkımın yükselttiği işsizlik önümüzdeki dönemde memleketi yakıp kavuracak başlıca konudur" dedi. 

'HAYATİ ÖNEME SAHİP İŞSİZLİK FONLARI YAĞMA EDİLMEKTEDİR'

İktidarın zor aygıtı için istihdam ettiği veya etmeyi planladığı kesimler dışında işsizliğe ilişkin hiçbir sahici önlemi veya önerisi olmadığını söyleyen Hakan Koçak, "Toplum yararına çalışma, İŞKUR işleri, stajyerlik vb. gibi işsizliği yönetme/sömürme eksenli mekanizmalar dışında sunacağı bir çözüm yoktur. Zaten bundan öte çözümler sermayenin alanını daraltacağından yönelmesi de mümkün değildir. Öte yandan tam da bu aşamada hayati öneme sahip işsizlik fonları yağma edilmektedir" şeklinde konuştu.

'DİSK'İN GELİŞTİRDİĞİ ÖNERİLER DİKKATE ALINMALIDIR'

İşsizlik fonlarına ilişkin ise Koçak şunları söyledi: İşsizler için can suyu olabilecek bu muazzam kaynağın büyük bölümünün sermayeye, daha az bir bölümünün de seçimlere yönelik AKP propagandası niteliğinde geçici istihdam faaliyetlerine aktarılması karşısındaki sendikal ve siyasal tepkinin zayıflığı ise hayret vericidir. İşsizlik ve krizin etkilerinin azaltılması konusunda geçtiğimiz aylarda DİSK'in geliştirdiği öneriler dikkate alınmalı ve değerlendirilmelidir.

'EMEKÇİNİN VE AİLESİNİN SOSYAL HARCAMALARI SÖZ KONUSU BİLE EDİLEMEMEKTEDİR'

Asgari ücretin 2020 TL olmasına ilişkin ise "Bu asgari ücret elbette yeterli değildir" diyen Koçak, "Türk-İş Ocak 2019'da dört kişilik ailenin açlık sınırını 2008 TL olarak belirlemiştir. Asgari ücret yalnızca bunu karşılasa ve haneye bir asgari ücret daha girse; bu da -kentsel alanda- kira, şu anda çok yükselmiş elektrik-su-doğalgaz vb. ye ve çocuk giderlerine yetemeyecek noktadadır. Emekçinin ve ailesinin sosyal, kültürel vb. harcamaları ise söz konusu bile edilememektedir" ifadelerini kullandı.