İsrail'den Gazze'ye havadan ve karadan vahşi saldırı: Ölü ve yaralılar var

İsrail'den Gazze'ye havadan ve karadan vahşi saldırı: Ölü ve yaralılar var

İsrail Ordusu, Gazze Şeridi'ne uçaklarla ve karadan tanklarla saldırı başlattı. Saldırı sonucunda ölü ve yaralılar olduğu öğrenildi. Vahşi saldırılara yanıt veren direniş gruplarından açıklama geldi.

Güncelleme 09.00

İsrail ordusu, Gazze’de bu akşamdan itibaren artan gerginlik sebebiyle bölgedeki birliklerine tank sevkiyatı yaptı.

Akşam saatlerinden itibaren devam eden sevkiyatta çok sayıda tank Gazze sınırına gönderildi.

FİLİSTİNLİ DİRENİŞ GRUPLARINDAN AÇIKLAMA

Filistinli direniş gruplarının oluşturduğu “Ortak Operasyon Odası”, İsrail işgal güçlerinin Gazze’de sivil yerleşim ve kurumlara yönelik saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “İsrail’in sivil yerleşimleri hedef almasına karşılık direniş bombardıman menzillerini genişletiyor ve eğer Siyonist saldırganlık devam ederse ateş çemberi daha da genişletilecek” ifadeleri kullanıldı.

Konuya ilişkin benzer bir açıklama Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayların’dan da geldi. Örgütün sözcüsü Ebu Ubeyde tarafından yapılan açıklamada “Ortak Operasyon Odası ateş çemberini genişletmek için ciddi istişare halinde. İsrail saldırılarının devam etmesi durumunda yaklaşık bir milyon Siyonist düşman füzelerimizin çemberine girecek” denildi.

300’DEN FAZLA ROKET ATILDI, EN AZ 50 İSRAİLLİ YARALANDI

Gazze’deki Filistinli direniş gruplarının, İsrail işgali altındaki yerleşimlere 300’den fazla roket attığı bildirildi.

İsrail medyası da roket saldırıları sonucu en az 50 İsraillinin yaralandığını kaydetti.

FHKC: İKİ SAVAŞÇIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC); İsrail saldırıları sonucu iki direnişçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
FHKC’nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Ebu Ali Mustafa Tugayları’nın Kuzey Taburu savaşçılarından Muhammed Zekeriya el-Tetri ile Muhammed Zehdi Avde’nin hayatını kaybettiği belirtildi.


  

İsrail Gazze'ye yönelik başlattığı saldırı akşam saatlarinde yapılan hava saldırılarıyla büyüyerek devam ediyor. İsrail daha önce yaptığı açıklamayla, saldırıya gerekçe olarak Gazze'den roket atıldığını ve bu roketin bir otobüse isabet ettiğini söylemişti.

Edinilen bilgilere göre İsrail'in saldırısı nedeniyle bu akşam saatlerinde 3 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Ölü ve yaralı sayısının daha fazla olduğuna dair kesin olmayan bilgiler de yayılıyor.

"Savaş uçaklarımız, Gazze'de terör hedeflerini vuruyor" açıklaması yapan İsrail, saldırıya ilişkin ayrıntı vermezken, otobüsün vurulduğu iddia edilen saldırının da ne tür bir silahla yapıldığı açıklanmadı.

TV BİNASI VURULDU

İsrail tarafından bu akşam Gazze'ye yapılan saldırı sırasında, El Aksa TV isimli yayın kuruluşunun binası da atılan 10 füzeyle vuruldu. Aksa TV'nin füze saldırısının ardından yayınını bir süre durdurmak zorunda kaldığı daha sonra başka bir merkezden yayınına devam ettiği öğrenildi.

HAMAS: İSRAİL SUİKAST DÜZENLEDİ

Gazze'de dün akşam İsrail askerlerinin sınırı geçerek Filistin tarafında düzenlediği saldırının, çatışmaların başlamasına neden olduğu belirtiliyor.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, yaşanan çatışmanın detayına ilişkin dün yaptığı yazılı açıklamada, bir grup İsrail askerinin sivil bir araçla Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un 3 kilometre kadar iç kısımlarına girdiğini ve Tugay komutanlarından Nur Bereke'ye suikast düzenlediğini duyurmuştu.

İsrail ordusu da bir açıklama yaparak, "Kuvvetlerimiz, Gazze Şeridi'nde bir güvenlik operasyonu gerçekleştirdi. Operasyonun ardından çatışmalar yaşandı" ifadelerini kullandı.

HAMAS'TAN İSRAİL'E CEVAP

İsrail'in düzenlediği ve biri Hamas yöneticisi 7 Filistinlinin hayatını kaybettiği operasyondan saatler sonra, Hamas tarafından İsrail'e roket atılarak yanıt verildi. İsrail'e yönelik saldırılarda 200 kadar roket atıldığı belirtiliyor.

Hamas'ın roketli saldırılarından birinde bir roketin, boş otobüse isabet ettiği ve bir İsrail askerinin durumunun ciddi olduğu duyuruldu.

BM: DEVASA BİR TRAJEDİYE DÖNÜŞEBİLİR

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki gerilimin bir an önce engellenmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde devasa bir trajediye dönüşecek bir savaşın başlayabileceği uyarısında bulundu.

Paris'te bulunan Guterres, bu akşam saatlerinde UNESCO Genel Merkezi'nde France24 kanalına yaptığı açıklamada, "Umuyorum gerilim sona erer. Aksi takdirde Gazze'de yeni bir savaş başlayacak ve devasa bir trajediyle karşı karşıya kalacağız. Bunun önüne mutlaka geçilmeli" dedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin ofisinden de,  "Gazze Şeridi'ndeki şiddet acilen sona erdirilmeli" şeklinde yazılı açıklama yapıldı.