İşçilerin kararlılığı sonuç verdi; eylemleri zafere ulaştı

İşçilerin kararlılığı sonuç verdi; eylemleri zafere ulaştı

Gaziantep'te Boyar Kimya ve Flament Tekstil işçileri patronun yüzde 10'luk zam önerisine iş bırakarak tepki gösterdi ve ücretlerine yüzde 26'lık zam yapıldı.

Antep'te patronlarının yüzde 10'luk zam önerisine iş bırakarak karşılık veren Boyar Kimya ve Flament Tekstil işçilerinin eylemleri  başarıyla sonuçlandı ve maaşlarına yüzde 26'lık zam yapıldı.Sendika üyesi olmayan işçilerin birleşerek yaptığı eylemden başarılı sonuç alan işçiler “Biz istedik ve aldık. Ama daha iyisi için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Gaziantep 2.Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan ve 450 işçi çalıştıran Boyar Kimya fabrikası yönetimi geçtiğimiz hafta işçilere yüzde 10 zam teklifi yapmış ve AGİ ile birlikte 2035 lira vereceğini söylemişti. Ancak bu teklifi işçiler kabul etmeyerek üretimi durdurma kararı aldı. 
3-11 vardiyasının dışarı çıkmasıyla birlikte gece gelen vardiyanın iş başı yapmamasıyla patron fabrikaya gelerek işçilerden 1 hafta süre istediğini söylemişti. 

'HAKKIMIZ OLANI İSTEDİK VE ALDIK'

1 haftalık süreçte "çalışmak isteyen çalışsın istemeyen de ismini yazdırıp çıksın" diyen ve işçileri polis zoruyla fabrika bahçesinden attıran patron yeni zam oranının yüzde 26 olduğunu duyurdu. Bu yeni zama göre 1850 lira alan işçilerin ücretleri 2300 liraya, 1750 lira alan işçilerin ücretleri 2200 liraya çıktı.

Boyar Kimya işçileri  “Eylemimiz sonuç verdi. Eğer zammı açıklamasaydı tekrar dışarı çıkacaktık. Biz hakkımız olanı istedik ve aldık” dedi. Yapılan zammın yine de ihtiyacı karşılamayacağını belirten bir işçi, “Bu para yine yetmez çünkü enflasyon yükseldi. Ben 3 çocuk okutuyorum, ikisi üniversitede biri lisede. Yine de kötünün iyisi oldu” dedi.
2.OSB'de yer alan Flamet Tekstil işçileri de düşük zam dayatmasına karşı eylem yaparak yüzde 10'luk zam önerisinin artmaması halinde greve gideceklerini duyurmuştu. 5 gün sonra patron yeni zam oranının yüzde 26 olduğunu söyledi. 

Çalışanların eskiden 1600-1800 lira arasında ücret aldığını söyleyen bir Flament Tekstil işçisi “Birliğimiz etkili oldu. Maaşlarımıza yüzde 26 zam yapıldı. Ama buna rağmen duruma iyi diyemeyiz. Eskiden devamsızlık yapmazsan aylık 200 lira ekstra para veriyorlardı. Son yapılan zamla birlikte onu kaldırdılar. 1600 lira üzerinden zam alan adam için primin kalkması çok kötü oldu. Bu para yine yetmez. Geçinmek çok zor” diye konuştu.

BİNLERCE İŞÇİ İŞ BIRAKTI

Evrensel'in haberine göre; 2019 yılı için asgari ücrete yapılan yüzde 26.5 zam açıklandığından bu yana ücretlerin asgari ücretten fazla olduğu fabrikalarda işçiler işyerlerinin yapacağı zammı bekliyordu.
Antep  OSB'de tekstil ve halı dokuma fabrikalarında Ocak ayının ücetlerinin ödenmeye başlandığı gün olan 7 Şubat'tan bu yana pek çok fabrika'da kısa süreli iş bırakma eylemleri yapıldı.
Şireci, Gürteks, Boyar ve Flament Tekstil gibi işyerleri başta olmak üzere, bir çok fabrikada binlerce işçi işyerlerinin azgari ücrete yapılan zam oranının çok altında verilen zamlara karşı iş bırakma eylemleri gerçekleştirdi.

'İŞÇİYE NE HÜKÜMETTEN HAYIR VAR NE PATRONDAN'

Asgari ücrete yapılan zamla aynı oranda zam yapılmasını talep eden işçilerin iş bırakma eylemleri sonucu bazı fabrikalarda işçilerin taleplerine yakın düzeltmeler yapıldı.
Evrensel'e konuşan işçiler “İşçiye ne hükümetten hayır var ne de patrondan. Bu işin tek yolu var, o da işçinin birlik olması” ifadelerini kullandı.