İlle Kavga: 30 yıldır susturamadıkları ses; Grup Yorum'un sesi

İlle Kavga: 30 yıldır susturamadıkları ses; Grup Yorum'un sesi

Çalışmalarını yaptıkları kültür merkezleri defalarca polis tarafından basılan, üyelerinin birçoğu tutuklu bulunan Grup Yorum üyeleriyle bu akşamki konserleri öncesi görüştük. 'Bizleri sahne üzerindeyken dahi tutuklamaya kalksalar o konseri bitiremezler' diyen üyeler 30 yılı aşkın süredir devam eden mücadelelerini de böyle özetliyor.

Nazlı Eda Piyade / @nazliieda_

30 yılı aşkın süredir halkın türkülerini, marşlarını halkla buluşturan; her dönem konserleri engellenmeye, üyeleri çeşitli tutuklama ve baskılarla yıldırılmaya çalışılan Grup Yorum sesimize ses olmaya devam ediyor.

Bu akşam saat 19.00'da internet üzerinden yayınlanacak olan konseri öncesinde İleri Haber olarak kendileriyle görüşmek istedikten hemen sonra içlerinde İdil Kültür Merkezi çalışanlarının da olduğu 5 üyesi daha tutuklanan Grup Yorum üyeleri "Tüm baskılara rağmen bildiğimizi söylemeye, halkın türkülerini halkla buluşturmaya devam ediyoruz" diyor.

'BİZLERİ SAHNE ÜSTÜNDEYKEN DAHİ TUTUKLASALAR KONSER BİTMEZ, SÜRER'

Üyelerinin birçoğu tutuklu bulunan, geçtiğimiz hafta İdil Kültür Merkezi'ne yönelik polis baskınında şiddetle gözaltına alınan ve 5 üyesi daha tutuklanan Grup Yorum bu baskı ortamında nasıl ayakta kaldığını şöyle anlatıyor:

" Grup Yorum üyelerden oluşan bir müzik grubu değil, Yorum; halkın acılarını, dertlerini, türkülerini halkla beraber halk için söylüyor. Bu yüzden üyelerimizin tutuklanmaları  Yorum'u bitiren değil her seferinde büyüten bir adım oluyor. Grup Yorum üyelerini sahne üzerindeyken dahi tutuklamaya kalksalar varolan konser oradaki dinleyicilerle devam eder. Bunu anlayamadıkları için tutuklamayla, polis baskınlarıyla bitirebileceklerini sanıyorlar"

'YORUM'UN SESİNİN SUSMAYACAĞINI ANLATIYORUZ'

Tarihleri boyunca binlerce kişiye seslenmiş, konserleri onbinlerin sesi olmuş Grup Yorum, internet üzerinden konser fikrine geçişlerini ise bir mecburiyetten çok bir direnme biçimi olarak anlatıyor.  Bu akşamki konserin yaratıcıları "Son 2 yıldır tüm konserleri yasaklanmasına, sahneleri elinden alınmasına rağmen Grup Yorum'un sesinin susmayacağını anlatıyoruz" diyerek özetliyor bu süreci. 

'SESİMİZİ DÜNYANIN HER YERİNE ULAŞTIRIYORUZ'

"Bize sahneleri yasaklayabileceklerini sananlara, dünyanın her yerine sesimizi ulaştırarak cevap veriyoruz" diyen üyeler, internet konseri fikriyle beraber birçok sanatçı ve kurumun da kendileriyle dayanışmalarının önemini ise şöyle vurguluyor:

"Bu fikir ortaya çıktıktan ve ilk internet konserimizi verdikten sonra birçok sanatçıdan biz de konserlerinize katkı koymak istiyoruz, bizler de sizinle sizin sözünü duyurmak istiyoruz çağrısı aldık, ve her konserimiz de konuk sanatçıların dayanışmasını gördük."

Bu akşam 3.'sü düzenlenecek konseri twitter ve facebook hesaplarından takip edebilirsiniz....

 


 

DAHA FAZLA