İkinci öğretimdeki harçlar Meclis gündeminde: 'Uzaktan eğitim sürecinde bile zam yapılıyor!'
Bankoğlu, ''Harçlar bu statüdeki öğrencilerimiz için yeni bir mağduriyet kapısının yaratılmasına sebebiyet vermektedir'' ifadelerini kullandı.
İleri Haber
CHP'li Aysu Bankoğlu, üniversitelerde ikinci öğretim öğrencilerinden zam yapılarak alınmaya devam edilen harçlar hakkında soru önergesi verdi. Bankoğlu, önergesinde 'Uzaktan eğitime rağmen, ikinci öğretimde harç alınmaya devam ediliyor. Bu eşitsizlik giderilmeli, gençler daha fazla mağdur olmamalı'' dedi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının etkisini gösterdiği son bir yılda uzaktan eğitimle devam edilmesine rağmen ikinci öğretim öğrencilerinden harç alınmaya devam ediliyor.
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “İkinci öğretimde harç alınması meselesi, başlı başına tartışılabilecek bir konu olmakla birlikte özellikle Covid-19 pandemisi gibi herkes açısından zorlayıcı bir dönemde, bu uygulamaya devam edilmesi ve hatta zamlar yapılmakta herhangi bir beis görülmemesi, bu statüdeki öğrencilerimiz için yeni bir mağduriyet kapısının yaratılmasına sebebiyet vermektedir” ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Bankoğlu, Selçuk’a şu soruları yöneltti:
'TAMAMEN KALDIRILMASA BİLE EN AZINDAN İNDİRİM YAPILMASI GEREK'
"1) Birinci öğretim öğrencilerinden kural olarak harç alınmazken ikinci öğretim öğrencilerinden harç alınması uygulamasına devam edilecek midir? Bu hususta, herhangi bir değişiklik ve/veya iyileştirme planlanmakta mıdır?
2) Mevcut pandemi şartları ve günümüzde uzaktan / çevrim içi yöntemlerle yapılan öğretimin yaygınlaşması gerçeği dikkate alındığında, ikinci öğretim ücretlerinde, tamamen kaldırılmasa bile en azından indirim yapılması gerekirken haksız biçimde uygulanan zamlar hakkında Bakanlık olarak görüşünüz nedir?
3) Pandemi koşullarında, birbiriyle neredeyse aynı imkânları içermeye başlayan birinci öğretim ve ikinci öğretim arasında, ikinci öğretim öğrencilerinden harç alınması, açık bir haksızlığa yol açmakta değil midir? "Sosyal devlet"in ekonomik eşitsizlikleri ortadan kaldırma ve aynı zamanda, böyle bir eşitsizliğe yol açmama, "eşit" ve "adil" olma işlevleri çerçevesinde, Bakanlığınız hangi adımları atacaktır?
4) Spesifik olarak bir kez daha altını çizmemiz gerekirse, 2020-2021 akademik yılı için devlet üniversitelerinde ikinci öğretim ücretlerinin yüzde 50'ye yakın bir artışla 4.639 TL'ye yükseltilmesi hususunda, "hakkaniyet" ve "öğrenci" odaklı bir yaklaşım sergileyecek misiniz?
5) Bu noktada, uzaktan eğitimin bir sonucu olarak üniversitelerin görece azalan maliyetlerinin dikkate alınması gerekmez miydi? Öte yandan, önümüzdeki akademik yıl için "ikinci öğretim harçları" hususunda nasıl bir planlama öngörülmektedir?"