İki harika yazar, iki başarılı kitap dizisi...

İki harika yazar, iki başarılı kitap dizisi...

Geçen yazımda iki güzel yazardan ve kitaplarından bahsetmiştim. Bu sefer de yine iki harika yazar ve yazdıkları iki diziyi anlatmak istiyorum. Okumayı yeni öğrenen çocuklar için çok uygun olan bu dizileri kaçırmayın bence…

Perge Dündar

Sevimli kız çocuğu Mini…

Bilenler için tekrar olacak ama ben bir ilkokulda rehber öğretmen/psikolojik danışman olarak görev yapıyorum. Sınıf öğretmeni bir arkadaşım ile beraber dört senedir veli ve çocuğun aynı kitabı okuduğu bir tür etkinlik düzenliyoruz. Kitapları arkadaşımla beraber seçtiğimiz bu çalışmada bir sefer “Alev Saçlı Çocuk” isimli kitap yer almıştı. Christine Nöstlinger isimli yazarı bu sayede tanımış oldum ben. 

1936’da Avusturya’da doğmuş olan yazar, çocukluğunu Nazi işgali yüzünden evlerin bodrumlarında saklanmakla ve kaçmakla geçirmiş. Ergenliğinde ressam olmaya karar vermişse de yazılarının resimlerinden daha ilgi çekici olduğunu fark edince yazarlıkta karar kılmış Christine. “Alev Saçlı Çocuk” da ilk kitabı olmuş. 
Yakın zamanda aramızdan ayrılan Christine Nöstlinger yazdığı pek çok çocuk ve gençlik kitabıyla başta uluslararası Hans Christian Andersen Ödülü olmak üzere çeşitli önemli ödüllerin sahibi olmuş. Dünyanın birçok diline çevrilmiş kitapları ülkemizde de oldukça büyük bir yer tutmuş.

Geçen gün üç numaralı yeğenimin kitaplarını karıştırırken bu yazarın bir serisine rastladım. Yeğenim de övgüyle bahsedince hemen okudum. Okumaya yeni başlayan çocuklar için yazılmış olan bu seride asıl adı Hermine Zipfel olan Mini isimli yedi yaşında bir kız çocuğu başkarakter. Mini’den başka annesi, babası, genelde pek anlaşamadığı ağabeyi Martin, anneannesi, en yakın arkadaşı Maksi ve sınıfından başka arkadaşları da kitaplarda yer alıyor. Kitaplar boyunca Mini bazen ailesi ile bazen sınıf arkadaşları ile çeşitli maceralar yaşayarak eğleniyor, yardım ediyor, iz sürüp gizem çözüyor…

Altı kitaptan oluşan ve fazla sayfalı olmayan bu seri Günışığı Kitaplığı’ndan çıkmış. Kafa karıştırmayan basit konuları, büyük puntoları, sevimli resimleri ile özellikle okumayı yeni sökmüş 2.sınıf çocukları için gayet uygun olan bu kitapları tavsiye ederim. 

Kanatlı kediler masalı…

Birkaç sene önce aldığım seri bu yazıyı yazarken aklıma geldi. Çok sevdiğim yazar Ursula K. Le Guin’in yazmış olduğu bu kitaplar da Günışığı Kitaplığı’ndan çıkmış. 

Yerdeniz dizisi, Mülksüzler ve daha birçok yetişkin kitabının yazarı Ursula K. Le Guin özellikle fantastik edebiyatta en çok okunanlar arasında olan usta bir isim.
Okumaya yeni başlamış çocuklar için olan dört kitaplık bu muhteşem dizisi de hafif fantastik öğeler taşıyor. Zira normal bir kedi olan Bayan Emma Tekir’in kanatları olan dört yavrusunu anlatıyor. Bayan Emma, yavruları Telma, Robin, Ceymi ve Hena ile birlikte şehirde, bir kenar mahallede yaşamaktadır. Anne kedi, yavrularının, henüz ufacık bebekken kanatlarını çok fazla düşünmese de, biraz büyüyüp ufaktan uçma denemeleri yaptıklarında insanlar tarafından yakalanıp sirklerde ya da benzeri yerlerde sergilenmelerinden, özgür olamayacaklarından endişelenince onlara şehirden uzağa kaçmasını tembihler. Onlar da ufak bir macera yaşayarak kırsala kaçar ve kendilerine güvenli bir yer bulurlar.

Birinci kitapta anlatılan bunların üstüne ikincisinde kediler annelerini özleyince Hena ve Ceymi şehre, annelerini ziyarete gider. Orada annelerinden önce yeni kardeşlerini bulurlar. Annelerini kaybetmiş olan küçük kardeşleri de kanatlıdır. Arayıp buldukları anneleri, Hena ve Ceymi’den kardeşlerini de yanlarında götürmelerini ister. Üçüncü kitap ise küçük kardeşin yeni bir arkadaş bulması üzerinedir. Dizinin son kitabında küçük kardeş, yani Emma, kırsal yaşamından sıkılıp uçarak şehre geri döner. Başından tehlikeli maceralar geçse de annesini bularak güvenli bir hayata kavuşur.

Kedilerin harikalığını anlatan bu kitaplarda S.D.Schindler’in eski çocuk kitapları çizimlerini andıran ve gravüre benzer resimleri gerçekten çok güzel durmuş. Çocukların yanı sıra yetişkinlerin de okumasını tavsiye edeceğim bu kitaplar hemen okunup bitebilecek kısalıkta, yani okumaya yeni başlayan çocukların gözünü korkutmayacak cinsten. Çocuklarınızın Ursula K. Le Guin ile tanışmaları için iyi bir fırsat olabilecek bu kitapları en yakın zamanda edinmeniz ve ailecek okumanız dileğiyle…

KÜNYE: Mini Serisi, Christine Nöstlinger, Çevirmen: Elif Alankuş , Günışığı Kitaplığı.

Kanatlı Kediler Masalı Dizisi, Ursula K. Le Guin, Çevirmen: Naz Beykan, Günışığı Kitaplığı
 

DAHA FAZLA