İGA'dan ihmal itirafı: Uyarılar dikkate alınmamış

İGA'dan ihmal itirafı: Uyarılar dikkate alınmamış

3. havalimanı inşaatını yapan İGA şirketinin, şantiyede yaşanan ve bir kişinin ağır yaralandığı olaydaki ihmali yargı dosyasına girdi.

3. havalimanı şantiyesinde 3 Mart 2017’de yaşanan olaydaki ihmal, inşaatı yapan şirket İGA tarafından itiraf edildi.

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre, şantiyede kamyon şoförü olarak çalışan Mehmet Salmazzem damperin aşağı düşmesi sonucu ağır yaralandı. Beli kırılan Salmazzem uzun süre ayağa kalkamazken, olayla ilgili İGA Havalimanı İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesini oluşturan beş şirketten şikâyetçi oldu.

İstanbul 5’inci İş Mahkemesi’nde açılan dava dosyasına giren kaza tespit tutanağı ölüme davetiye çıkaran ihmaller tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. İGA’nın İş Güvenliği Uzmanı (İSG) Selmaz Işık tarafından hazırlanan tutanakta İGA’nın ihmalleri itiraf edildi. Tutanakta, “Şantiye sahasında çalışan tüm alt işverenlere kamyon ve iş makinelerinin bakım ve onarımının yapılması ihbar edilmiş olmasına karşın, Orkun Nakliyat’a ait aracın bakım ve onarımındaki eksiklik nedeniyle kaza gerçekleşmiştir” denildi.

‘MUAYENE ACİLEN YAPILMALIDIR’

Kazadan önce yapılan İGA Altyükleniciler İSG koordinasyon toplantı tutanağında ise şu bilgiler yer aldı:

“Piston kırılması sonucu meydana gelen kaza sayısında artış olduğu tespit edilmiştir. Piston ile damperin bağlantı noktasını sağlayan pimde ara boşluk oluştuğu, bu boşluk giderilmediği sürece pistonun kaldırıldığı sırada sağa sola oynamalar yaparak yükün de etkisiyle pistonun kırıldığı kanaati oluşmuştur. Pistonun kırılması sonucu piston şoför mahalinden içeri girerek ciddi hayati risk oluşturmaktadır. Piston dayanım muayenelerinin acilen yapılması gerekmektedir.”