Hükümetten Türkiye Uzay Ajansı açıklaması

Hükümetten Türkiye Uzay Ajansı açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye Uzay Ajansının bu yıl içinde kurulacağını, teşkilatlanma çalışmalarının kısa sürede tamamlanacağını açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlığının uzay ile uydu çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA); uzay alanında koordinasyon sağlayacak ve denetleyecek bir sistem oluşturacağını söyleyen Varank, öncelikli hedefin sektörü yönlendirmek, koordine etmek ve uluslararası ilişkileri tek elden yönetmek olduğunu kaydetti. Varank, "Türkiye Uzay Ajansı, 100 Günlük İcraat Programı'nda belirttiğimiz gibi bu yıl içinde kurulacak. Teşkilatlanma çalışmaları da en kısa sürede tamamlanacak” dedi.

Varank, şunları kaydetti:

"Uzay sanayinin güçlendirilmesi, uzay teknolojileri alanında bilimsel altyapıların ve insan kaynağının geliştirilmesi, kapasite ve yeteneklerin daha da artırılması için Türkiye Uzay Ajansını kuruyoruz. Bu kurum, uzay teknolojileri alanında belirlenen temel politika ve stratejilerinin uygulanmasını sağlayacak. Dışa bağımlı olmayan rekabetçi bir sanayinin geliştirilmesine zemin hazırlayacak. Kapasite ve yeteneklerin artırılması için çalışacak. Bu alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşları koordine edecek. Ulusal ve uluslararası ilişkileri yürütecek bir yapıda olacak. Aynı zamanda fırlatılan uyduların kayıtlarını da tutacak. Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde Türkiye'nin haklarını takip ederek diğer uzay ajansları ile ikili ve çoklu iş birliklerini geliştirecek."

Varank ayrıca, "TÜBİTAK Uzay'a bağlı Optik Sistemler Araştırma Merkezi (OPMER) ise açılışa hazır. Burada uzay kalifiye optiklerle ilgili araştırmalar ve üretimler yapılacak. Yüksek çözünürlüklü gözlem uyduları için aynalar ve lensler imal edilecek. Hatta alanında ilk kez 800 milimetre çapında büyük çaplı optik bileşenler, lensler ve aynalar yerli imkanlar ile üretilebilecek” açıklamasını yaptı.