Hevsel Bahçeleri sular altında, evler terk ediliyor

Hevsel Bahçeleri sular altında, evler terk ediliyor

Dicle Barajı’nda açılan kapaklardan birinin kopmasının ardından meydana gelen sel, Hevsel Bahçeleri'ni sular altında bıraktı.

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı’nda biriken fazla suyun tahliyesi için açıldığı iddia edilen kapaklardan birinin kopmasının ardından, yerleşim yerlerine akan nehir suyu sele dönüştü.

Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerinin Dicle nehire yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşlar, evlerini ve işyerlerini terk etmek zorunda kaldı.

VALİLİK VE AFAD MÜDAHALE ETMEDİ

Dicle Nehri yatağına yakın olan Yenişehir ilçesinin Ferit Köşk mahallesinde oturan yurttaşlar, valilik ya da AFAD yardımı olmaksızın gece saatlerinde eşyalarını alıp evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Evlerini ve mahallerini  ter eden bölge halkının sokaklarda ateş yakarak ısınmaya çalıştığı görüldü.

UNESCO KORUMASINDAKİ HEVSEL BAHÇELERİ SU ALTINDA KALDI

Ekiplerin anonslarla uyardığı Dicle Nehri kıyısındaki Diyarbakır’ın Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerinde oturan vatandaşlar, sabah güne suyun yükselmesini fark ederek uyandı. Tazyikli şekilde akan nehirdeki su seviyesi, 4 metre yükseldi. Diyarbakır kent merkezinde ve Dicle Nehri’nin içinden geçtiği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Hevsel Bahçeleri ile iş yerlerini de su bastı. Nehir kıyısındaki iş yerlerine ait kulübe ve eşyaların suya gömüldüğü bölgedeki bazı hayvanlar akıntıya kapılıp telef oldu, bazıları ise kıyıya vurdu. Tarihi On Gözlü Köprüsü altında akıntıyla suya düştüğü belirtilen bir yılan da vatandaşlar tarafından kurtarıldı. Suyun yükselmesiyle kıyıdaki iş yerleri ile bahçelerde hasar meydana geldi.

'DİCLE NEHRİ NORMAL SEVİYEDEN 4 METRE DAHA YÜKSELECEK'

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi 'Acil Uyarı' başlığıyla sosyal medyada yayınladığı duyuru ile Dicle Nehri yatağına yakın yerleşim yerlerinde yaşayan ve bu güzergahları kullanan Diyarbakırlıları nehir yatağından uzak durmaları ve daha dikkatli olmaları için uyardı:

"Dicle Barajında son günlerde aralıksız ve mevsim normallerinin üzerinde yağan yağışlar nedeniyle rezervuarda su seviyesi hızla yükselmiştir. 13.12.2018 tarihinde saat 18:30 sularında kapaklardan biri kazaen yerinden kopmuştur.

Bunun neticesinde barajdan yaklaşık 1600 m3/sn su, bu kapaktan doğal Nehir yatağına doğru boşalmaktadır. Bu durum Dicle nehri yatağında mevcut seviyenin üzerinde üç veya dört metre daha fazla su yükselmesine ve Nehir yatağındaki suyun genişleyerek akmasına sebep olacağından ve il merkezine yaklaşık 4 saat içerisinde ulaşması beklendiğinden, Nehir yatağı kenarında can, mal ve hayati tehlikeye meydan vermemek için Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerimizin sınırları içerisinde ve il merkezinde Dicle Nehri yatağına komşu ve yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan ve bu güzergahları kullanan tüm vatandaşlarımızın Nehir yatağından uzak durmaları ve daha dikkatli olmaları hususunda uyarıyoruz." 

Diyarbakır ve çevresinde son günlerde etkili olan aşırı yağış nedeniyle Dicle Barajı’ndaki fazla suyun Dicle Nehri’ne tahliyesi amacıyla 3 radyal kapaktan biri, dün akşam saat 18.30 sıralarında kazara yerinden koptu. Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nce verilen bilgi üzerine bölgeye tedbir amaçlı itfaiye ve AFAD ekipleri yönlendirildi.

VALİ: 3 GÜN SÜRMESİ BEKLENİYOR

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, sosyal medya hesabından “Suyun tahliyesinin yaklaşık 3 gün sürmesi beklendiğinden yetkili makamlar tarafından bildirilmesine kadar bu hassasiyetin sürdürülmesi ve tedbirlerin terk edilmemesi can ve mal emniyeti için çok önemlidir. Bütün vatandaşlarımızın dikkatine sunarım” paylaşımında bulundu.

DAHA FAZLA