HDP'li Pekgözegü, ilayda Özen için TBMM'ye soru önergesi verdi

HDP'li Pekgözegü, ilayda Özen için TBMM'ye soru önergesi verdi

Eski sevgilisi tarafından taciz ve tehdite maruz kalan İlayda Özen için HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

İleri Haber

Eski sevgilisi tarafından taciz ve tehdite maruz kalan İlayda Özen için HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

5 ay önce ayrıldığı eski sevgilisi tarafından taciz ve tehdide maruz kalan Özen, şikayetlerde bulunmasına rağmen tacizci ve saldırgan Fırat Aydemir'in sürekli olarak farklı numaralardan kendisini tehdit ve taciz ettiğini belirtmişti.

Konuyla ilgili olarak HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü'nün TBMM'ye verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

Antalya'da ayrıldığı sevgilisi tarafından darp edilen, Mart ayından itibaren de ölümle tehdit edilmesinden dolayı 3 defa polis merkezine başvuran, son olarak da savcılığa suç duyurusunda bulunan İ. Ö.’nün açılan davaya 7 ay sonrası için  duruşma günü verilmesine 'O güne kadar bu erkek tarafından öldürülüp, öldürülmeyeceğimi ben bilmiyorum. Pekâlâ, sizler biliyor musunuz? Şikâyetlerime rağmen adalet bir şey yapmıyor” şeklindeki can güvenliği olmadığı açıklamaları çeşitli basın organlarında ve sosyal medyada yer almıştır. 

Türkiye’de kadına  yönelik şiddetle mücadele edebilmek için yapılan çalışmalar kapsamında hukuki düzenlemelerle 2012 yılında Türkiye tarafından imzalanan “Kadına Yönelik Şiddet, Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” (İstanbul Sözleşmesi) esas alınarak hazırlanan 6284 Sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” ve 6284 Sayılı Kanun Hakkında Uygulama Yönetmeliği şiddete yönelik temel hukuki düzenlemeleri içermektedir. İstanbul Sözleşmesi’nde kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi  alanında öncelikli olarak mağduru farklı şiddet türlerine karşı korumak için gerekli önlemlerin alınması,  eğer mağdurun can güvenliği riski varsa mağdura güvenlik sağlanması, ikincil mağduriyetlerin önlenmesi ve mağdurlara kısa ve uzun dönem uzmanlık gerektiren özel destek hizmetlerinin sunulması, söz konusu sözleşmenin hükümleri belirlenirken esas alınan temel konulardır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinin devlet politikası olması zorunluluğu getirilmiştir.

Mağdurun saldırıya karşı hukuki yollara başvurmasını sağlayacak önlemlerin alınması, soruşturmaların ve yargı sürecinin tüm safhalarında mağdurların haklarını koruyacak tedbirlerin alınması, mağdurların, aileleri ve tanıklarca sindirilmeye çalışılması, veya tekrar mağdur edilmeye karşı korunmalarını sağlayacak tedbirlerin alınması, mağdurun özel yaşantısını korumak için gerekli tedbirlerin alınması taraf devletlerce uyulması gereken yükümlülüktür.

Tehditten korunamamış bir kadın zarar gördüğünde etkin kovuşturma yapılmaması: cezasızlığa neden olan indirimler, serbest bırakmaların uygulanması kadınların ve ailelerinin zarar görmelerine, hem şiddet uygulayanlarla hem kurumlarla mücadele etmelerine neden olmaktadır. Uzaklaştırma erkekler için caydırıcı olmadığından kadınlar kendilerini güvende hissetmemekte ve devamlı korku ile yaşayarak sosyal hayattan kopma noktasına gelmektedirler.

Bu bağlamda;  

1- İ.Ö.’nün yapmış olduğu açıklamalarını ihbar kabul edip önlem alınmış mıdır?

2- Olayda adı geçen eski sevgili F.A. ’ya Türk Ceza Kanunu kapsamında etkin bir soruşturma açılmış mıdır?

3- 2010-2019 yılları arasında Bakanlığınız bünyesinde savcılıklara şiddet dolayısı ile başvuran kadın sayısı kaçtır?

4- 2010-2019 yılları arasında Türkiye genelinde savcılıklara şiddet dolayısı ile başvuran ve korunamadığı için yaşamını yitiren kadın sayısı kaçtır?

5- Tarafınızca 25 Kasım 2018 tarihinde “Kadına yapılan şiddet bütün insanlığa yapılan ihanettir. Hiçbir şekilde tolerans gösterilecek bir olay değildir” açıklamalarınız dikkate alındığında Bakanlığınız süresince şiddet dolayısı ile ceza alan erkeklerin sayısı kaçtır?

6- Bakanlık olarak yaklaşık 9 aydır  üzerinde çalıştığınızı belirttiğiniz  Mağdur Hakları Kanun Teklifinin başta kadınlar olmak üzere, tüm mağdurların adli süreçte yalnız olmadıklarını hissettirmeyi ve bu süreçte mağdurların her yönüyle desteklenmesini amaçlayan bir çalışmanız kapsamında geldiğiniz aşama nedir?

7- Şiddet mağduru kadınların adalete erişiminde hukuki, kurumsal, ekonomik ve sosyokültürel olmak üzere, olası engelleri ortadan kaldırmaya yönelik ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

8-  Adli hizmet sunan kişiler için suç mağdurlarına yaklaşımda dikkat etmeleri gereken rehber ilkeler ve davranış kurallarını içeren 'Mağdura Yaklaşım Kılavuzu'nuza görevli adli personelinizin uyumunun denetimi yapılmakta mıdır?

 

DAHA FAZLA