Hastanelerdeki sorunlar Meclis'e taşındı

Hastanelerdeki sorunlar Meclis'e taşındı

Yeni Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya hastanelerdeki sağlık problemleri ve “Sağlıkta  algıyı  değiştireceğiz” denilerek başlatılan reformların neler olduğu  soruldu.

Foto: Arşiv

İleri Haber

Batman’daki hastanelerde hastaların  sağlık  kurumlarında  maruz  kaldığı  sorunlar,  Kadın  Doğum  ve  Çocuk  Hastalıkları Hastanesinin  yoğunluğu, yetersiz doğumhane şartları ve yetersiz personel sebebiyle kaliteli sağlık hizmeti verilmediği öğrenildi. Konuyu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca Meclis bir soru önergesiyle Meclis’e taşıdı.

“Devletin sosyal devlet olma gerekliliklerinde biri de sağlık hakkının kullanımı için koşulların yerine getirilmesidir. Ayrıca bu koşulları yerine getirirken sağlık tedavisinin yanında aynı zamanda sağlıklı bir tedavi ortamı da yaratmak bu görevlerden öncelikli olanıdır” denilen önergede, Batman’da 2009 yılında hizmete açılan ve çevre illerdeki hastalara da hizmet veren 350 yatak kapasiteli Batman Bölge Devlet Hastanesinin, kapasitesinin üzerinde hastaya hizmet verdiğini aktardı. Hastanenin yılda ortalama 2.5 milyon hastaya hizmet vermeye çalıştığı bilgisini veren Uca, yine Batman’da 1967 yılında SGK Hastanesi olarak çalışmaya başlayan ve 1997 yılında iki ek binanın yapılmasıyla Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet veren bina, koğuş sisteminin  andıran hasta odaları (yatak yetersizliğinden aynı yatakta 3-4 hastanın  yattığı biliniyor); fiziksel yapısının, branş ve donanım yetersizliği nedeniyle hastaların  tedavi  için çevre illerde bulunan hastanelere  gitmesine neden olduğunu aktardı.

YÜKLENİCİ FİRMA İHALEYİ SONLANDIRIP AYNI İHALEYİ YENİDEN ALDI

Geçici müdahalelerle sorunların çözülmeye çalışıldığını ifade eden HDP’li Uca, “Yeni yapılması düşünülen hastanenin uzun süredir bitirilemediği, ihalenin yüklenici firma tarafından sonlandırılmasına rağmen yeni yapılan ihaleye aynı   firmanın girdiği ve aldığı iddiaları da bulunmaktadır” dedi.

Uca, bu bağlamda Sağlık Bakanı Koca’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1) Batman’ın nüfusu göz önüne alındığında seçim bölgem Batman için       İhtisas Hastanesi ve/veya Üniversite’ye bağlı Tıp Fakültesi’nin acilen  kurulması  hususunda  bir çalışmanız var mıdır?  

2) Kadın Doğum ve  Çocuk Hastalıkları Hastanesinin inşaatının sırf yüklenici firmanın ücreti yetersiz görüp ücret artırımına gitmek için aylarca atıl bir  durumda bırakılıyor olması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? 

3) Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin düşük  maliyeti  nedeni ile  inşaatı durduran  firmanın 2. kez ihaleye katılması ve neden olduğu zararlara  rağmen ihalenin yeniden aynı  firmaya verilmesinin gerekçesi nedir?

4) Halka ve sağlık çalışanlarına pek çok olumsuzluk olarak yansıyan bu  politika ve uygulamalar, sermaye grupları için değil halk için uygulanmaya başlanacak mı?

5) Son iki yılda sağlık tedavi ve  hizmette  yetersizlikten  dolayı  diğer bölge  hastanelerine sevk edilen hasta sayısı nedir?  Buna bağlı sevklerden dolayı yolda hayatını kaybeden hasta var mıdır? Hastaların mağduriyetinin sorumlusu kimdir? Bu mağduriyetin giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

6) Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin yoğunluğu göz önüne alındığında yetersiz doğumhane şartları ve yetersiz personelle nitelikli sağlık hizmeti verilemeyeceği ortada iken uygun ekipman ve personel açığı hala niye  karşılanmamaktadır. Nitelikli sağlık hizmeti sunulabilmesi için uygun ortam ve yeterli personel ihtiyacını sağlanması için bir çalışmanız var mı?

7) Acil servislerin acil sağlık hizmetlerinin verildiği yer olması gerekirken Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Acil Servisi’nde bakılan poliklinik sayısının tüm hastanede yapılan poliklinik sayısının % 43,9'unu oluşturmasının nedeni nedir? Bu yığılmanın çözümü için atılan adımlar nelerdir?

8) Hastaların sağlık kurumlarında maruz kaldığı sorunlar ve ücretsiz  erişebileceği sağlık hizmetleri hakkında kamuoyunu hasta hakları konusunda bilgilendirmek için devam eden bir faaliyetler var mıdır?  

9) "Sağlıkta  algıyı  değiştireceğiz” diyerek başlatılan reformlar nelerdir?”

DAHA FAZLA