Hasankeyf'te 540 yıllık Artuklu hamamı taşınıyor

Hasankeyf'te 540 yıllık Artuklu hamamı taşınıyor

Tarihi Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Ilısu Barajı projesinde sularının altında kalmaması için taşınmasına karar verilen 540 yıllık, 1500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı Hasankeyf'in yeni yerleşim yerine taşınma çalışmaları başladı.

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Ilısu Barajı ve Hidro Elektrik Santralleri projesi kapsamında tarihi eserlerin sular altında kalmaması için Devlet Su İşleri'nce yapıların taşınması için çalışmalar sürüyor. Yürütülen proje kapsamında 2017 yılının Mayıs ayında ilk kez Zeynel Bey Türbesi yerinden taşınmıştı. İlçede bulunan tarihi yapıların korunması için yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi.

540 yıl geçmişi olan Artuklu Hamamı'nın taşınma çalışmaları bu sabah saat 04.15 itibariyle başlandı. 1500 ton ağırlığındaki yapı, 150 tekerlekli özel platforma yüklenerek 2 bin 950 metre uzaklıktaki Hasankeyf'in yeni yerleşim yerine taşınma çalışmalarında, 2 saat 50 dakikada 2 bin metre yol katedildi. Sorunsuz olarak yapılan taşıma çalışmaları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımının ardından Artuklu Hamamı 950 metre uzaklıktaki yeni yerleşim yerine taşınacak. (DHA)

DAHA FAZLA