Hakan Atilla davasında karar açıklandı

Hakan Atilla davasında karar açıklandı

ABD'de görülen Hakan Atilla davasında bugün karar açıklandı.

Amerika'da devam eden Reza Zarrab davasında, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın alacağı cezayla ilgili karar açıklandı. Hakan Atilla'nın 32 ay hapis cezası aldığı duyuruldu.

Erdoğan'ın suçsuz dediği Hakan Atilla için savcılık en az 15 yıl 8 ay hapis cezası istiyor. Atilla kendisine yöneltilen 6 ayrı suçlamanın 5'inden suçlu bulunmuştu.

"ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için kumpas kurmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (IEEPA) delmek için kumpas kurmak, bankacılık sisteminde sahtekârlık yapmak, bankacılık sisteminde sahtekârlık yapmak için kumpas kurmak ve kara para aklamak için kumpas kurmak" başlıklarından suçlu bulunan Atilla'nın jüri tarafından suçsuz bulduğu tek itham, "kara para aklama" suçlaması olmuştu.

Kararını açıklaması beklenen Yargıç Berman, sözlerine duruşmanın bir, hatta iki saat sürebileceğini söyleyerek başladı. 

'YEMİNLİ OLDUĞU HALDE YALAN İFADE VERDİ'

Berman, Atilla’ya, jürinin onu suçlu bulduğu suçlamalar konusunda ‘kitapta yazan mahkumiyetin değil, merhametli bir cezanın verilmesi gerektiğini‘ söyledi; müebbet hapis cezasını uygun bulmadığını ekleyerek, ‘Atilla’nın [işbirliği yaparak tanıkken sanık konumuna geçen] Rıza Sarraf'tan daha az kusurlu olduğunu’ söyledi; “Görünüşe göre Halkbank’taki yöneticisi Süleyman Aslan’ın talimatlarını yerine getiriyordu” dedi.

Öte yandan, Atilla’nın yeminli olduğu halde yalan ifade vererek adaletin tecelli etmesini engellediği görüşünü de paylaştı.

Berman, “Atilla çarkın bir dişlisiydi ve bu konuda isteksizdi de” deyip, Atilla’nın emirleri yerine getirdiğini söyledi.

'ÜLKESİNE DÖNEBİLİR'

Berman, bu davanın esasının, daha kusurlu olan diğer kişiler üzerinde caydırıcı olacağını söyledi.

Berman, "denetimli serbestlik" uygulamayı düşünmediğini söylüyor. Atilla, cezasını doldurduktan sonra Türkiye'ye geri dönebilecek.

32 AY HAPİS CEZASI

Savcı, Atilla'nın 20 yıl hapsini istediklerini duyurdu. Bu talebin olağan şartlardaki 105 yıl hapsin 80 yıl altında olduğu belirtiliyor.

Yargıç Berman ise Atilla'nın suçlara "isteksiz" olarak katıldığını belirterek 32 ay hapis cezası vermeyi düşündüğünü söyledi. Atilla'nın 32 ay hapis cezası aldığı duyuruldu.

Tutuklu olduğu süre cezasından düşecek olan Atilla 20 ay daha cezaevinde kalacak.

'CEZA ALT SINIRA YAKIN GÖRÜNÜYOR'

ABD'deki davayı takip eden CHP'li Erdal Aksünger kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hakan Atilla’nın cezası alt sınıra yakın görünüyor. Bu karar verildikten sonra bu dava firari sanık diye tanımlanan Zafer Çağlayan,Süleyman Aslan, Barış Güler ile açılmayan dosyalardaki Banka,Bürokrat ve sürpriz siyasiler için devam edecek" dedi.