Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu sessiz sedasız kapatıldı: 'Bu karar politiktir'
Resmi bir üniversite topluluğu olan Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu “1 yıl boyunca stant ve tanışma toplantısı hariç, tüzüklerindeki amaçlarına uygun etkinlik” yapmadığı gerekçesiyle kapatıldı.
Tugay Candan - [email protected]
Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu sessiz sedasız kapatıldı. Topluluk Başkanı Melis Yılmaz, “Hakkımızdaki kapatılma kararı ve ‘inaktif’ olduğumuz iddiası tamamen politiktir. 2023 seçimlerince çokça dillendirilen LGBTİQA+ örgütlenmelerin kapatılması hayali bizlerle başlatılmıştır, ve endişemiz bunun devam ettirileceği yönündedir” derken, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil verdiği önergeyle Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e “Fiilen ve hukuken etkinlikte bulunması imkansız kılınan bir topluluğun, etkinlik yapmaması nedeniyle kapatılması ne anlama gelmektedir?” diye sordu.
Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Etkinlik Komisyonu tarafından resmi bir üniversite topluluğu olan Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu “1 yıl boyunca stant ve tanışma toplantısı hariç, tüzüklerindeki amaçlarına uygun etkinlik” yapmadığı gerekçesiyle kapatıldı.
Kapatılma kararının dayandığı yönergeye göre bir topluluğun yıl içinde en az iki kez etkinlik düzenlemesi gerekirken; söz konusu topluluğun, etkinlikleri rektörlüğün izin vermemesi nedeniyle engellendiği öğrenildi.
‘NEFRET POLİTİKALARININ SONUCU’
Topluluk tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, 2023 seçimlerinde birincil hedef olarak gösterilen lubunya ve lubun örgütlenmelerine yönelik nefret politikaları, yakın zamanda gerçekleşen Büyük Aile Buluşması ile katlanarak artmış; yaşam mücadelemiz ve görünürlüğümüz bir kez daha tehdit edilmiştir. Bunun son örneği de Hacettepe Kuir Araştırmalar Topluluğu’nun kapatılması olmuştur” denilerek, kararın politik olduğuna vurgu yapıldı.
Açıklamada ayrıca yasal yollar dahil olmak üzere mücadelenin süreceği kaydedildi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI’NA SORULDU
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil de konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Kadıgil, Tekin’e şu soruları yöneltti:
- Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Etkinlik Komisyonu tarafından Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu ile birlikte kapatılan kaç öğrenci topluluğu bulunmaktadır? Kapatılan toplulukların kapatılma gerekçeleri nelerdir?
- Son bir yıl içerisinde Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu’nun rektörlük tarafından izin verilmeyen kaç etkinliği olmuştur? Bu etkinlikler nelerdir? İzin verilmemesinin gerekçesi nedir?
- Fiilen ve hukuken etkinlikte bulunması imkansız kılınan bir topluluğun, etkinlik yapmaması nedeniyle kapatılması ne anlama gelmektedir?
- Ülkemizde giderek körüklenen LGBTİ+ nefretinin bu topluluğunun kapatılmasındaki payı nedir?
- Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Etkinlik Komisyonu’nun Anayasanın 10’uncu maddesinde düzenleme bulan “eşitlik ilkesi”ne aykırı bu kararı için Bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma başlatılması söz konusu mudur?
‘KARAR TAMAMEN POLİTİKTİR’
Kapatılma kararı ile ilgili İleri’ye konuşan Topluluk Başkanı Melis Yılmaz, “Hakkımızdaki kapatılma kararı ve ‘inaktif’ olduğumuz iddiası tamamen politiktir. 2023 seçimlerince çokça dillendirilen LGBTİQA+ örgütlenmelerin kapatılması hayali bizlerle başlatılmıştır ve endişemiz bunun devam ettirileceği yönündedir” derken, seçim dönemindeki nefret söylemlerini hatırlatarak, kararın kendilerini şaşırtmadığını ifade etti.
‘KENDİ FOBİLERİNİ ÖRTBAS ETMEK İÇİN UYDURDULAR’
Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
“Kapatılma kararından önce de kampüsümüzde sansürlenmiştik ve etkinlik almak için verdiğimiz dilekçeler veto edilerek hiçbir zaman imzalanmamıştı. Etkinlik almamızı imkansızlaştıran ve etkinlik alabileceğimiz mekanları kapatan kayyım rektörlük ve Kültür İşleri, ‘inaktif’ olduğumuz iddiasını tamamen kendi fobilerini örtbas etmek için uydurmuştur. Nitekim gerçekten inaktif olup kapatılması gündeme dahi getirilmeyen onlarca resmi topluluk var.”
‘DAVA SÜRECİ BAŞLATACAĞIZ’
Kapatılma kararının ardından mücadelelerinin aralıksız süreceğine dikkat çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
"Hacettepe Üniversitesi’nin bizi resmi olarak tanıması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Topluluğu tekrar açmak için belgelerimizi teslim ediyor olacağız ve kapatılma kararımız üzerine bir dava süreci başlatacağız. Bunlar dışında ise gerek etkinliklerimizle gerek de çeşitli kampanyalarımızla direnişimizi güçlendireceğiz ve var oluşumuza aynen devam edeceğiz."