Gözaltına alınan 64 TARİŞ işçisi serbest bırakıldı

Gözaltına alınan 64 TARİŞ işçisi serbest bırakıldı

7 işçinin fabrikadan atılması üzerine direnişe başlayan TARİŞ işçilerine polis saldırdı, yaklaşık 64 işçi gözaltına alındı.

Güncelleme 13.00

DİSK, gözaltına alınan işçi sayısının 64 olduğunu ve bu sabah serbest bırakıldıklarını açıkladı.


TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı fabrikasında 7 işçinin işten atılması üzerine direnişe başlayan işçilere bu kez de polis saldırdı, yaklaşık 100 işçi gözaltına alındı.

İzmir’de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan TARİŞ Fabrikası’nda bugün 7 işçi DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atıldı. İşten atmaların devam edeceği öngörülen fabrikada işçiler servisleri ile dönmeyerek fabrika içinde eyleme başladı. Atılan işçilerin geri alınması ve sendikanın tanınması talebiyle direnişe geçen işçiler, fabrika önüne gelen çevik kuvvet ekiplerince gözaltına alındı.

Yaklaşık 5 ay önce TARİŞ’te tamamlanan DİSK/Gıda-İş Sendikası’nın fabrikada örgütlenmesini patronların tanımadığını ve bunun içinde kendilerine baskı yapıldığını belirten işçiler “Ya başka sendika, ya da istifa” denildiğini ifade etti. Bunun üzerine işçiler fabrikadan çıkmama kararı alarak fabrika içinde eyleme başladı.

‘ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINANA DEK DİRENİŞİMİZ SÜRECEK’

Evrensel’in haberine göre; Gıda-İş’e üye olduğu için TARİŞ’ten atılan işçilerden Murat Yılmaz, fabrika yönetiminin işçinin iradesini tanımayarak sendikayı kabul etmediğini belirtti. Yılmaz, “Patron, sendikaya üye olmamızı engellemek için bize baskı uyguladı. Akşam 17:30 sıralarında 7 işçi işten atıldı ve gerekçe olarak kadro fazlalığı gösterildi. Ancak biz işten atmaların sendikal faaliyetlerimiz gerekçesiyle olduğunu biliyoruz. Tüm kamuoyundan ve demokrasi güçlerinden, atılan tüm işçiler geri alınana ve sendika tanınana dek sürecek direnişimize destek vermelerini bekliyoruz” dedi.

Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Mazhar Uzbek “TARİŞ değerini korumak önce çalışanlarını ve onun için üreten köylülerimizin taleplerini karşılamaktan geçmektedir. Tamamlanan örgütlülüğümüz işveren ve temsilcileri tarafından tanınmamaktadır. Bu süreç içerisinde işçi arkadaşlarımızla barışçıl her yolu deneyerek görüşme çabalarımız görmezden gelinmiştir. İşçi arkadaşlarımız anayasal haklarını kullanarak sendika tercihlerini yapmış, beş aydır da sendikamız DİSK Gıda-İş üyesi olarak üyeliklerine devam etmektedirler. İşveren ve temsilcileri ise işçi arkadaşlarımızı bölmek için her yolu denemiştir. Sendikamıza üye işçi arkadaşlarımızın taleplerinin kabul edilmesi ve sendikamızla sözleşmenin yapılması için harekete geçilmesini talep ediyoruz” dedi.

Deriteks Sendikası iş yeri temsilcileri de TARİŞ’e gelerek işçilerin direnişine destek verdi.

GIDA-İŞ: HAKLI VE MEŞRU MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR SÜRECEK

DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası, işçilerin direndiği için gözaltına alınmasına ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Yapılan paylaşım şu şekilde:

DİRENEN YAKLAŞIK 100 İŞÇİ GÖZALTINA ALINDI

Daha sonra Fabrikaya gelen ve işçilerin eyleminin hukuksuz olduğunu iddia eden Emniyet İl Müdür Yardımcısı, Mazhar Uzbek ile görüştü. Uzbek, işçilerin taleplerinin net olduğunu ve anayasaya aykırı davrananın patron olduğunu ifade etti. Fabrika önüne gelen çok sayıda çevik kuvvet polisi ise kapı önünde bekleyen sendikacılardan kimlik tespiti için kimliklerini aldı ve direnişteki işçileri gözaltına almaya başladı. Çevik kuvvet ekiplerinin 100’e yakın kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.