Gezegenlerin İsimleri Nereden Geliyor?

Gezegenlerin İsimleri Nereden Geliyor?

Güneş sisteminde yer alan gezegenlerin isimlerinde Dünya istisna bir konumda...

Güneş sistemindeki 9 gezegen olan Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton ve Dünyamız isimlerini nereden aldı? Bu soruya yanıt verirken belirtmek gerekir ki Dünya bu gezegenler arasında, bu konuda bir istisna durumunda...

İşte gezegenlerin isimlerini nereden aldıkları sorusunun cevabı:

MERKÜR

Güneş'e en yakın gezegen olmasından mütevellit Sistemin "Speddy Gonzales'i" olan Merkür'ün adı da buradan gelmekte. Güneş etrafında en hızlı turu atıyor, diğer gezegenlere liderlik ediyor değil mi...

Gezegenlerin bazılarında olduğu gibi Merkür de ismini bir Roma Tanrısından almakta. 

Mesajlar / iletişim (kehanet dahil); gezginler, sınırlar, şans, hile ve hırsızların tanrısı olan Merkür bu gezegene adını yer altındaki ruhlara rehberlik ettiği için vermiş.

VENÜS

Güneş’i başlangıç noktası olarak alırsak, Dünya’nın hemen önünde, Merkür'ün hemen arkasında yer alan, aynı zamanda ‘Çoban Yıldızı’ olarak da bilinen Venüs de adını aşkın ve güzelliğin koruyucusu olan Roma Tanrıçasından alıyor. (Yunan Mitolojisindeki adı Afrodit)

Ayrıca Venüs'ü diğer gezegenlerden ayıran çok ayrı bir özelliği var; kendi ekseni etrafında, diğer gezegenlerin aksine ters yönde dönüyor.

MARS

Yüzeyindeki yaygın demiroksit yüzünden kan kırmızısı bir görüntüsü olan, insanoğlunun ayak basmak için yavaş yavaş çalışmalarda bulunduğu kızıl gezegen de adını bir tanrıdan almakta.

Latince Mars, Arapça Merih olarak bilinen sistemin 4’üncü gezegeni adını Savaş Tanrısı Mars'tan alıyor.

JÜPİTER

Güneş'e uzaklık bakımından 5’inci gezegen olan, sistemin en büyük gezegeni konumundaki Jüpiter, boyutu yüzünden Yunan Mitolojisindeki tanrıların tanrısı Zeus'un Roma Mitolojisindeki dengi Jüpiter'den alıyor.

Jüpiter Romalıların en çok sevdiği tanrıların başında geliyordu.

SATÜRN

Etrafındaki halkalar yüzünden en çok ilgi çeken gezegen olan Satürn (eski adı ile Zühal) adını Yunan Mitolojisinde Gaia'nın doğurduğu son titan olan, zamanı yaratabilen ve zamanda yolculuk edebilen Kronos'tan alıyor. 

Roma Mitolojisinde Kronos'un karşılığı Satürn.

URANÜS

1781 yılında William Herschell tarafından keşfedilen Uranüs, adını Yunan Tanrılarının atalarından olan, kozmik bir güce sahip gökyüzü tanrısı Uranos'tan alıyor.

NEPTÜN

Adının nereden geldiği (bu haliyle) pek bilinmese de Yunan Mitolojisindeki karşılığını öğrenince insanların çok şaşırdığı Neptün Roma'da deniz tanrısıydı.

Masmavi görüntüsü ile gözlemleyenleri büyüleyen gezegenin Yunan Mitolojisindeki karşılığı ise Poseidon.

PLÜTON

‘Cüce’ gezegen Plüton adını diğerleri gibi bir Roma Tanrısı olan yeraltı tanrısı Plüton'dan (Yunan Mitolojisinde ölülerin tanrısı olarak bilinen Hades) alıyor.

DÜNYA

Dünya’nın ismi Arapça "üzerinde yaşanabilecek şekilde yapılandırılmış olan" manasına gelen "deni" kelimesinden türetilerek almıştır.

Bir diğer kökeni ise yine Arapça "dena"dır. (yakın, alçak)  

Dünya, adını Roma ya da Yunan Mitolojisinden almayan tek gezegendir.

DAHA FAZLA